01 oktober 2007

Massenhoven dreigt ten onder te gaan in milieuschandaal

Vanavond bereikte ons volgend bericht:

'Beste redactie,

Ons kleine dorpje in de Kempen wordt bedreigd met de ergste milieuhinder die u zich kan voorstellen.
Het ziet er naar uit dat ons dorpje afstevent op de grootste milieuramp in de geschiedenis.

De firma Orgacom uit Bouwel heeft de gronden aangekocht die gelegen zijn aan het Albertkanaal, naast de Adams breekinstallatie in de Zagerijstraat te Massenhoven.
Orgacom vraagt nu een milieuvergunning klasse 1 (de zwaarste) aan om op deze plek een bedrijf te starten dat zich gaat bezighouden met opslag en exploitatie van organisch en biologisch afval. Hiervoor zullen 4 enorme citerns worden gebouwd met elk een capaciteit van 2500 ton, in totaal dus 10.000 ton. In deze citerns wordt dus allerlei afval samen gebracht, en laat men het goedje verder rotten en gisten. Men noemt dit vergistinginstallaties. Wat er nadien overblijft zal worden gebruikt om grondverbeteraars van te maken. Men laat uitschijnen dat het zal gaan om onschuldig groenafval, maar in werkelijkheid gaat het om een gigantische berg van de goorste vuiligheid die u zich maar kan voorstellen.

We mogen ons verwachten aan een aanvoer van slachtafval, afval van visverwerkende bedrijven, maag en darminhoud, kadavers, verbrandingsresten, pure mestoverschotten van kippen- en varkensbedrijven, afvaloliën en vetten. Om deze viezigheden aan te voeren, voorziet men een parking die plaats biedt aan 50 vrachtwagens. Tevens verwachten we ook aanvoer per schip langs het Albertkanaal. Naargelang de windrichting mogen de inwoners van Massenhoven, Zandhoven, Oelegem, Viersel en Broechem zich de komende jaren dus verwachten aan een afgrijselijke geurhinder, of simpeler uitgedrukt: de stank van rottende dieren vermengd met stront.

Onder de naam Opdebeeck heeft deze firma jaren geleden al eens een poging ondernomen om in de buurt van de Rodendijk te Zoersel iets gelijkaardigs op te richten. Wegens de enorme stankoverlast is toen de eigenaar in gebreke gesteld en werd de plek verzegeld. Toen ging het nog maar om een klasse 2 vergunning. Vandaag pakken ze het echt groot aan en vragen ze een klasse 1 vergunning aan. Met andere woorden: het kan nog erger!

Meetresultaten bij identieke vergisting – en composteringsfirma’s hebben aangetoond dat er ook een geweldige uitstoot is van fijn stof, een van de grootste sluipmoordenaars van deze eeuw. Wij maken u er op attent dat op minder dan 150 meter van deze installatie onze kinderen naar school gaan. De kleuterschool te Massenhoven is recht tegenover de installatie gevestigd, de lagere school bevindt zich op 250 meter, net zoals de dorpskern van Massenhoven.

Aangezien het om een klasse 1 aanvraag gaat, kunnen onze gemeentelijke diensten slechts een advies uitbrengen aan de provincie. De provincie beslist dus over het al dan niet toekennen van deze vergunning.

Daarom doen wij beroep op de ganse bevolking van Groot Zandhoven en omliggende dorpen. Alleen door bezwaar aan te tekenen, kunnen we proberen om dit onheil uit onze gemeente weg te houden. U kan dit nog doen tot uiterlijk 7 oktober op de milieudienst, Liersebaan 12 te Zandhoven (Gemeentehuis).

We zijn ook op het internet een petitielijst gestart om zoveel mogelijk handtekeningen te kunnen verzamelen op 5 dagen. Dat is wat ons nog rest om bezwaar aan te tekenen. Men is nl. verplicht om de omwonenden die in een straal van 100 meter wonen, van zulke aanvraag in te lichten. In dit geval gaat het om 4 huizen. De hele Massenhovense bevolking woont aan de andere kant van het kanaal op 110 meter, en werd dus niet op de hoogte gebracht.

Vandaar deze late mobilisatie oproep aan alle lezers.

Daarom vraag ik, smeek ik, bid ik, om deze petitie te ondertekenen en ze aan zoveel mogelijk mensen door te sturen.
Ik hoop uit de grond van mijn hart dat het gezond verstand voor één keer mag zegevieren.
Er is al miserie genoeg op deze wereld.

Klik op deze link en teken de petitie: http://www.axci.nl/axci/index.php?show=petitie&id=385&ln=ned
De ganse bevolking van Massenhoven zal u erkentelijk zijn.


Hoogachtend,

Jan De Wit
Kerkstraat 5
2240 Massenhoven
0478 548 545"
>
[+/-] Artikel lezen / verbergen

Verslag gemeenteraad 6 september 2007

Provincie De Voorzitter van de Gemeenteraad van de gemeente Zandhoven verzoekt
------- de leden van de Gemeenteraad – voor de eerste maal – te vergaderen
Antwerpen op donderdag 6 september 2007 te 20.00 uur op het gemeentehuis van Zandhoven,
------- Liersebaan nr 12.
Arrondissement __________________________________________________________________
-------
Antwerpen
-------
Gemeente
-------
ZANDHOVEN DAGORDE
-------

1 Kosteloze grondafstand langsheen de Donck:- al of niet goedkeuren.

2 Kosteloze grondafstand langsheen de Rector de Ramstraat:- al of niet goedkeuren.

3 Kosteloze grondafstand langsheen de Rector de Ramstraat:- al of niet goedkeuren.

4 Kosteloze grondafstand langsheen de Driehoekstraat:- al of niet goedkeuren.

5 Ruiling van percelen grond gelegen langsheen de Watersportlaan:- al of niet aanpassen van het ontwerp van notariële akte.

6 Herinrichtingswerken Oelegembaan:- opmaak van een technisch dossier met het oog op het bekomen van subsidies voor de aanleg van het fietspad:- al of niet goedkeuren van een bij-akte.


Hoever staan de plannen van de herinrichting van de baan? Fietspad langs 2 zijden? Moeten er bomen verdwijnen?

Er komt een fietspad langs de 2 kanten. Alle bomen worden uitgedaan en achteraf worden er nieuwe aangeplant

7 Wegen- en rioleringswerken in de verkaveling ‘Molenbos’:- al of niet goedkeuren van de eerste verrekeningsstaat.

Op het fietspad tussen Boudewijnlaan en nieuwe verkaveling staat aan de kant vd verkaveling 1 paaltje, aan de kant vd boudewijnlaan staat geen paaltje? Een veiliger oplossing is een fietssluis .
Onlangs stond in de krant dat heel wat huizen(30%) , ondanks de aanwezigheid van gescheiden rioleringsstelsel , toch maar op 1 stelsel zijn aangesloten waardoor het regenwater toch bij het vervuild water terecht komt. Worden die aansluitingen in Zandhoven gecontroleerd?

Een fietssluis zien ze nog niet zitten, het paaltje komt terug. Volgens eigen zeggen worden die aansluitingen gecontroleerd.

7 Zoneringsplan:- definitieve goedkeuring.

In het verleden hebben we gepleit voor subsidies voor mensen die een individuele behandelingsinstallatie bouwen. Dit werd afgewimpeld met het argument dat zo’n installatie niet verplicht was. Welk standpunt neemt de gemeente in , nu het wel verplicht is? 10000euro in de begroting voorzien.

Voor die 10000 euro is er nog geen reglement. Ook heeft de gemeente nog geen standpunt ingenomen wie wat gaat betalen voor individuele behandelingsinstallaties.



9 Oprichten van een socio-culturele zaal met bijhorende accommodatie:- al of niet aanpassen van de wijze van aanstelling van een ontwerper.

10 Wijziging verkavelingsvergunning ‘Viesenbos’:- al of niet ten laste nemen van de plankosten.

Uiteraard zijn we blij dat er voor de bewoners van deze wijk duidelijkheid is geschapen dat ze die 25 euro niet moeten betalen. Wij hebben in november 2006 deze bewoners via een schrijven geadviseerd om die bijdrage van 25 euro niet te betalen omdat er geen rechtsgrond voor bestond. Hierdoor hebben maar een beperkt aantal mensen die 25 euro betaald en moet de gemeente dus nu ook maar een beperkt aantal terugbetalingen doen.

Op welke manier gaat de gemeente de bewoners inlichten over het feit dat de brief van de gemeente dd 18/10/2006 foutieve gegevens bevatte?

De mensen die betaald hebben krijgen hun geld terug (“ er zijn zelfs mensen die hun geld niet terug willen” aldus schepen Lenaerts. Verder gaan de bewoners niet inlichten dat die 25 euro een vergissing was

11 Verkaveling ‘Bogaerevelden’:- al of niet verkopen van vijf bouwpercelen.

Iedereen weet dat er nood is aan sociale woningen en vooral sociale woningen voor grotere gezinnen. Wij stellen hier dan ook voor om 2 of 3 kavels via een constructie van erfpacht aan een sociale huisvestingsmaatschappij over te laten zodat deze kan zorgen voor 2 of 3 sociale woningen. Hiermee wordt ook een gezonde sociale mix bevorderd.
tegen

Ze hebben al genoeg “sociale woningbouwprojecten”, in deze wijk hoeft het voor hen niet meer.


12 Domein Hooidonk:- Hoge Schuur:- al of niet afsluiten van een nieuwe huurovereenkomst.

Wordt er een gedeelte van deze huurprijs gerecupereerd van de volleybalclub of sponsors?
In welke mate kunnen andere Zandhovense verenigingen gebruik maken van deze zaal?
Zijn er alternatieven onderzocht in andere gemeenten? Kostprijs daar?
Is het verschil in steun voor de “gewone” verenigingen en deze “elite” club niet te groot geworden?
Onthouding owv prijs

Ze weten ook wel dat het veel geld is (5640 euro/maand), maar een alternatief hadden ze niet. De mogelijkheid zit er in dat ook volgend jaar die zaal nog moeten huren.

13 Zwembad REVA: verlenging contract :- al of niet bekrachtigen van een beslissing van het schepencollege.


14 Al of niet huren van de fam. Van Steen Fr.-Van Mechelen E. van een perceel grond gelegen achter het gemeentehuis van Pulderbos.
Is er een mogelijkheid voorzien voor aankoop van deze – voor Pulderbos toch wel belangrijke – grond?

Eigenaars zijn tot nader orde niet van plan om die grond te verkopen

15 Renovatiewerken aan de woning Beggard nr.2:- vzw Landelijke Kinderopvang:- al of niet goedkeuren van een overeenkomst.

16 Al of niet aankopen van een maaier voor de minitractor.

17 Brandweer:- aankoopprogramma brandweermateriaal:- periode 2002-2007:- aanpassing.

18 Al of niet stemmen van een retributiereglement voor het gebruik van de evenemententent.
In art 3 spreekt men over een periode van 7 sept tot 31 dec, betekent dit dat de mogelijkheid er inzit dat die tent langer blijft staan?

De tent blijft tot ergens in oktober staan, maar waarom het reglement doorloopt tot december was niet duidelijk

19 Onderwijs:- Gemeentelijke Basisschool Zandoven:- al of niet aanwenden van het werkingsbudget.

20 Onderwijs:- Gemeentelijke Basisschool Massenhoven:- al of niet aanwenden van het werkingsbudget.

21 Aanvraag tot begrotingswijziging nrs 1 en 2 (gewone en buitengewone dienst).
Vooraf 3 opmerkingen: 1)er staat “besluit eenparig”?? 2) resultaat begrotingsrek 2006 na voorgestelde wijziging: 161.572,39 : “-“teken vergeten? 3) onder begrotingswijziging Nr 1 staat “uittreksel uit het notulenboek van de gemeenteraad van 10/08/2007” ???

Graag meer uitleg over: 1)verhoging wedden van burgemeester en schepenen : 5000euro; 2) stijging van receptie-en representatiekosten met 42% (van 35000 naar 50000) 3) 1000 zonnen en garnalen: vroeger sprake van 10000 euro nu 13000 (+30%)

We hadden ook verwacht dat de 5000 euro voor “dokter in de Andes “ zou verschoven worden naar een andere post van ontwikkelingssamenwerking (zoals uitdrukkelijk geadviseerd door de raad van OS).

Tegen

De stijging van de receptiekosten was zogezegd te wijten aan de sterke stijging van het aantal recepties voor 50-jarig huwelijksjubeleums (alsof die mensen ineens voor 15000 euro schuimwijn gaan drinken…)

22 Aanvullend politiereglement:- wijziging afbakening bebouwde kom van de deelgemeente Viersel.
Met Groen! hebben we in het verleden al dikwijls gepleit voor het invoeren van bijkomende snelheidsbeperkingen. We zijn dan ook zeer tevreden dat de meerderheid onze standpunten nu ook volgt en uitvoert
23 Aanvullend politiereglement:- invoering snelheidsbeperking van 70km/u in de Goormansstraat te Zandhoven.
In de krant hebben we gelezen dat deze snelheidsbeperking er onder andere komt op vraag van de bewoners. Gaat de gemeente ook in op de vraag van de bewoners van Herentalse baan in Viersel om daar ook de snelheid te verlagen?

24 Aanvullend politiereglement:- invoering snelheidsbeperking van 70km/u in de Grensstraat te Pulle.

25 Kerkfabriek O.-L.-Vrouw van Pulderbos:- 1ste begrotingswijziging:- advies te verlenen.

26 Kerkfabriek St.-Willibrordus van Viersel:- rekening 2006:- advies te verlenen.

27 Forum Lokaal Werkgelegenheid:- aanduiding van een effectief lid en een plaatsvervangend lid.

28 Gecoro:- aanstelling leden.
Op 11 april is er een eerste vraag tot kandidatuurstelling geweest. Hierop heeft de vereniging van “Natuurgidsen” zich kandidaat gesteld. Achteraf hebben ze een schrijven gekregen dat hun kandidatuur niet weerhouden werd en dat ze een nieuwe moeten indienen. Wat ze ook gedaan hebben. Blijkbaar is die kandidatuurstelling verloren gegaan.
Gezien het schepencollege – terecht – er voor geopteerd heeft om ook de milieu- en natuurverenigingen (art 9 decreet RO 1999) uit te nodigen, lijkt me niet meer dan logisch om deze vereniging er alsnog toe te voegen.

Bij de argumentatie om een kandidaat-deskundige niet te selecteren verwijst men naar het feit dat die persoon in kwestie in het verleden ooit in de gemeenteraad heeft gezeten en zich als kandidaat op een lijst heeft gestaan. Is dit een levenslange veroordeling? Tegelijkertijd zien we dat via de maatschappelijke geledingen wel een oud-gemeenteraadslid (weliswaar van de “juiste” partij) opduikt. Twee maten en twee gewichten??

Tevens duiken er in die adviesraad twee gemeente-ambtenaren op . Hoewel niet verboden is, lijkt ons dit ook juist over de grens

Ze beweren dat ze die 2de kandidatuurstelling van de natuurgidsen niet gezien hebben. Mijn logisch en voor de handliggend argument dat ze met hun eerste kandidatuurstelling toch hun interesse betoond hadden en dat het hun fout toch niet was dat er een 2de kandidatuurstelling moest komen, vonden zij blijkbaar niet logisch.
Wat die ex-gemeenteraadsleden en gemeenteambtenaren betreft heb ik de indruk vooral het principe van vriendjespolitiek speelt, als je maar van de juiste partij bent dan geraak je er wel binnen, ex-gemeenteraadslid of niet.

29 Milieuraad:- aanstelling leden.

In de week van 15/08/07 kregen de politieke partijen de vraag om hun kandidaat voor 21/08 in te dienen. Gezien de vakantieperiode was dit een veel te korte periode om te reageren.

Ook hier de vraag of ex-gemeenteraadsleden geen deskundigen kunnen zijn?

Geheime zitting:

1 Gecoro:- al of niet aanpassen van de presentiegelden.

2 Al of niet aanvaarden van het ontslag aangeboden door een leerkracht.

3 Onderwijs:- al of niet verlenen van een onbeperkte gedeeltelijke loopbaanonderbreking.

4 Onderwijs:- reaffectatie.

5 Onderwijs:- wedertewerkstelling.

6 Onderwijs:- affectaties.


De Voorzitter van de Gemeenteraad


W. De Bie


Bijlage: voorstellen van beslissingen
>
[+/-] Artikel lezen / verbergen