11 december 2008

Willy De Bie 50 jaar gemeenteraad


Willy De Bie 50 jaar gemeenteraadslid.

Op 20.01.1959 legde de jonge Willy De Bie de eed af als gemeenteraadslid, tijdens de eerste gemeenteraadszitting van die legislatuur.
Begin 1965 werd hij schepen, en op 1 januari 1971 werd hij burgemeester van Zandhoven. Die functie oefende hij 36 jaar lang uit, tot 31 december 2006. Begin 2007 werd hij dan de eerste voorzitter-niet-burgemeester van de gemeenteraad.
Vandaag is het de laatste gemeenteraad van 2008: daarmee zijn de vijftig jaren als gemeenteraadslid vol gemaakt. Wij willen even terugblikken op 50 jaar “goed bestuur”.

1959: dat was nog in de preconciliaire tijd. Daarin is De Bie lang blijven steken: in de jaren 70 en 80 van vorige eeuw zag hij nog overal het spook van het communisme rondwaren, zelfs bij de onderpastoors uit die tijd. De uiterlijke tekenen van het katholicisme liggen hem na aan het hart. Tegen nieuwe dingen blijft hij zich nog steeds verzetten.

1959: dat is ook bijna 10 jaar vóór mei 68. Die democratiseringsgolf is ook aan Willy voorbijgegaan. Hij zou Zandhoven 36 jaar lang besturen als een feodaal alleenheerser en verlicht despoot: Hij alleen wist wat goed was voor de Zandhovenaar. En hij lukte er steeds in om voldoende brave burgers bereid te vinden om ja te knikken in de gemeenteraad. Als feodaal heerser in zijn kleine koninkrijkje beschikte hij over 5 leenmannen, in elk dorp eentje. Beleid voeren gebeurde aan de toog, tussen pot en pint, op het Bal van de Burgemeester en de Jumping. De feodale onderdanen moesten daar hand- en spandiensten komen leveren in ruil voor wat gunsten, zoals een centje voor de kas van de vereniging..

Visie op de toekomst en op de wereld was onbelangrijk.
Maar dat wreekt zich nu: Zandhoven is op vele domeinen één van de meest achterlijke gemeenten van Vlaanderen:
- het milieubeleid hinkt ver achterop,
- een cultuurbeleid en een cultuurraad zijn onbestaande,
- het derdewereldbeleid is om te huilen,
- sociale huisvesting bestaat hier niet,
- onze burgemeester is nog geen “Burgemeester voor de Vrede”,
- onze gemeente is nog geen “Fair Trade-gemeente”,
- ….
Alleen het klassieke verenigingsleven en de voetbal- en paardensport bloeien in Zandhoven.
Voor het Schepencollege, dat met de erfenis De Bie zit opgescheept, is er nog veel werk aan de winkel. We zien pogingen om hier en daar enkele klemtonen te verleggen, maar de grote lijnen van het beleid blijven voorlopig dezelfde.

Nu Willy het voorzitterschap van de Gemeenteraad op zich heeft genomen, zien we hem op dezelfde manier aan het werk: hij ontpopte zich daar tot nu toe als de grote verdediger van een gesloten Schepencollege, en niet als de verdediger van de belangen van zijn gemeenteraad en zijn gemeenteraadsleden. Hij eigent zich nog steeds rechten toe, die hij niet bezit. Zo treedt hij bv nog altijd op als verantwoordelijk uitgever van het gemeenteblad.

Willy, wanneer gaat de ouderdom ook wijsheid brengen? Wij wachten erop!
Wij blijven stilletjes hopen.

GROEN!-Zandhoven.
>
[+/-] Artikel lezen / verbergen

1 Jouw mening?

At zondag, december 14, 2008 8:42:00 p.m., Anonymous Anoniem said...

Dit is enorm laag bij de grond !!!! Je mag dan al van mening verschillen, zulk een aanval op de persoon doe je niet. Zandhoven is een gemeente waar het goed is om wonen en ook Willy De Bie heeft daao verdienste aan ! Nu voor mij is het duidelijk : Groen! zal nooit mijn stem krijgen, zeker niet na zulk een belachelijk pamflet.

 

Een reactie posten

<< Home