10 maart 2009

Verslag gemeenteraad 19 februari 2009

Provincie De Voorzitter van de Gemeenteraad van de gemeente Zandhoven verzoekt
------- de leden van de Gemeenteraad – voor de eerste maal – te vergaderen
Antwerpen op donderdag 19 februari 2009 te 20.00 uur op het gemeentehuis van Zandhoven, Liersebaan nr 12.
Arrondissement __________________________________________________________________
-------
Antwerpen
-------
Gemeente
-------
ZANDHOVEN DAGORDE



Openbare zitting:


1. Kosteloze grondafstand langsheen de Bogaereweg:- al of niet goedkeuren.

OK

2. Kosteloze grondafstand Romeinseweg:- al of niet goedkeuren.

De vorige keren dat dit punt op de agenda van de gemeenteraad kwam hebben we ons steeds verzet tegen de inplanting van deze zogenaamde weekendzone op deze locatie. Ook deze keer stemmen we tegen.
Als jullie daar toch een weg willen leggen valt het misschien te overwegen om op het T-kruispunt van de romeinse weg met de keulsebaan een rond punt aan te leggen om de verkeersdrukte van het stockhuis op te vangen.

3. Kosteloze grondafstand langsheen de Kortestraat:- al of niet goedkeuren.

OK

4. Kosteloze grondafstand Bosdreef:- al of niet goedkeuren.

Ook hier hebben we in het verleden tegengestemd, dus voor ons hoeft die weg daar niet te komen. Tegen

5. Al of niet afsluiten van een overeenkomst met de N.V. Aquafin met betrekking tot de aansluiting van de riolering van de Bosdreef op de collector in de Sparrendreef.

Als de weg er dan toch komt , dan moet er natuurlijk fatsoenlijke riolering liggen , dus voor

6. Al of niet opheffen van de overeenkomst afgesloten tussen het O.C.M.W. van Zandhoven en de gemeente Zandhoven, waarbij een opstal- & erfpachtrecht werd toegekend voor de gronden en de gebouwen behorende tot de site ‘De Blokskens’.

Hoe concreet zijn de plannen van de zonnige kempen wat betreft renovatie en nieuwbouw?
De bestaande gebouwen worden gerenoveerd en er komt ook nieuwe woongelegenheden

Als de erfpacht wordt toegekend aan de zonnige kempen, heeft de gemeenteraad dan nog inzage in de plannen van die maatschappij ? Plannen zullen ter inzage liggen op het gemeentehuis
OK


7. Al of niet opstarten van een sociaal woonproject in het centrum van Massenhoven via de c.v. Zonnige Kempen.

In de toelichting staat “gelegen naast de kerkstraat” , mogen we daaruit afleiden dat de toegang tot dit project dus ook langs de kerkstraat is en niet via de –doodlopende - vogelzangstraat?
De toegang komt via de kerkstraat, wel wordt er een via een voetpad een verbinding gemaakt tussen het woonproject en de vogelzangstraat

Hoe groot wordt dit project? Hoeveel aparte woongelegenheden komen er? Is er een mix van grote woongelegenheden waar gezinnen met meerdere kinderen kunnen wonen en kleinere 1-slaapkamer appartementen?
Er zouden 15 woongelegenheden komen van verschillende grootte

De gemeente wenst te participeren in de toewijzing van 4 woongelegenheden, buiten het sociale huurstelsel. Men maakt hiervoor een eigen toewijzingsreglement met een sociaal doel. Waarom moet er nog een apart reglement komen, naast dat van de zonnige kempen?
De 4 woongelegenheden wil de gemeente zelf beheren om dringende noodsituaties op te vangen los van de wachtlijst waarmee de sociale huisvestingsmaatschappij werkt

We steunen uiteraard dit sociaal woonproject. We pleiten wel voor een project 1) dat kiest voor kwaliteit eerder dan voor kwantiteit en 2) dat de draagkracht van het fel geplaagde Massenhoven niet verder belast.
Volgens schepen Lenaerts zou met deze 2 elementen voldoende rekening gehouden worden

8. Al of niet afsluiten van een samenwerkingsprotocol met de politiezone ZARA over de behandeling van milieuklachten en milieuovertredingen.

OK

9. Budget voor het dienstjaar 2009: akteneming van het nazicht gedaan door de dienst ‘Toezicht Financiën Gemeenten’ van het Vlaams Ministerie van Bestuurszaken, Agentschap voor Binnenlands Bestuur, Afdeling Antwerpen.


10. Scholengemeenschap ‘ZAWORA’:- verkiezing van de afgevaardigde van de gemeente en diens plaatsvervanger geroepen om de gemeente te vertegenwoordigen in het onderhandelingscomité.
11. rup de hoven:Mede door het massale protest van de buurtbewoners heeft de provincie het deel tussen de vierselbaan en de bruggestraat uit het Rup de hoven gehaald.Het is altijd leuk om te horen dat groene argumenten de beslissing mee bepaald hebben en dan denk ik hierbij aan 1)onze vraag voor een speelruimte en 2) het behoud van het doodlopend karakter van deze weg wat de facto een speelstraatmodel is en 3) inspraak van de betrokken bevolking


12. evenementenhal: de definitieve plannen hebben we nog niet maar we hopen dat er voldoende aandacht wordt besteed aan de beperking van de geluidsoverlast, de verkeersstroom en parkeergelegenheid en dat er niet te eenzijdig in functie van de jumping wordt gebouwd (wordt vervolgd wanneer de plannen op de agenda komen)


13. industriegebied grobbendonk

Vragenkwartiertje:

Stand van zaken appartementen aan de kerk in Pulle

Ik zou eigenlijk iedereen willen uitnodigen naar de appartementen in opbouw aan de kerk in Pulle. Nu je het gebouw in opbouw ziet , zie je pas hoe het openbaar domein daar door privé-initiatief wordt ingenomen : de regenafvoerbuizen lopen via de openbare weg, het smalle kerkepadje moet daardoor verhoogd worden om die buizen te bedekken, maar door die verhoging zit je met een niveauverschil tov de straat aan de achterkant, als ze dat hoogteverschil willen wegwerken- wat moet om het padje toegankelijk te houden – moet men de weg vanachter verhogen waardoor a) waardoor het huis van de achterburen erg laag komt te liggen en bij de minste regenval water in hun huis krijgen b) of ze door die verhoging nog met de wagen in de garage geraken is nog maar de vraag.
Hier stelt zich natuurlijk het probleem dat de bouwheer niet zomaar de openbare weg mag verhogen. Hoe gaat dat geregeld worden?

Verder valt nu ook pas echt op hoe dicht de uitgang van het ene appartement aan het smalle padje tegen de omheining van de overburen komt, men heeft daar nu een echte middeleeuwse steeg gecreëerd die nauwelijks toegankelijk is.
Dat noemt men in Zandhoven dan ruimtelijke ordening van de 21ste eeuw En ik vrees dat dit niet het enige project van die soort is in Zandhoven. Als je ziet hoe dicht de appartementen op de hoek van de amelbergastraat en driehoekstraat staan, kan je daarbij ook serieuze vragen stellen: toen ik op de technische dienst ging vragen of dat wel klopte dat dat gebouw zo dicht tegen de weg komt te staan, kreeg ik als lakoniek antwoord dat de weg (begin driehoekstraat) daar altijd verkeerd heeft gelegen.

Op deze tussenkomst kreeg ik een dubbele reactie: Enerzijds bleef schepen Lenaerts bij zijn standpunt dat de discussie of het gebouw nu al dan niet gedeeltelijk op de openbare weg staat voor hem gesloten is en als we ons gelijk willen halen het maar voor de rechtbank moeten brengen.
Anderzijds gaf schepen Verbist toe dat er zich een serieus probleem stelde wat betreft het hoogteverschil: de bouwheer heeft niet het recht om de weg te verhogen , hoe hij de afvoerbuizen weggewerkt krijgt en hoe – door het niveauverschil – de toegankelijkheid van het appartement geregeld wordt is zijn probleem, maar hij mag hiervoor het smalle padje en de pastoriestraat niet verhogen
>
[+/-] Artikel lezen / verbergen

0 Jouw mening?

Een reactie posten

<< Home