01 oktober 2007

Massenhoven dreigt ten onder te gaan in milieuschandaal

Vanavond bereikte ons volgend bericht:

'Beste redactie,

Ons kleine dorpje in de Kempen wordt bedreigd met de ergste milieuhinder die u zich kan voorstellen.
Het ziet er naar uit dat ons dorpje afstevent op de grootste milieuramp in de geschiedenis.

De firma Orgacom uit Bouwel heeft de gronden aangekocht die gelegen zijn aan het Albertkanaal, naast de Adams breekinstallatie in de Zagerijstraat te Massenhoven.
Orgacom vraagt nu een milieuvergunning klasse 1 (de zwaarste) aan om op deze plek een bedrijf te starten dat zich gaat bezighouden met opslag en exploitatie van organisch en biologisch afval. Hiervoor zullen 4 enorme citerns worden gebouwd met elk een capaciteit van 2500 ton, in totaal dus 10.000 ton. In deze citerns wordt dus allerlei afval samen gebracht, en laat men het goedje verder rotten en gisten. Men noemt dit vergistinginstallaties. Wat er nadien overblijft zal worden gebruikt om grondverbeteraars van te maken. Men laat uitschijnen dat het zal gaan om onschuldig groenafval, maar in werkelijkheid gaat het om een gigantische berg van de goorste vuiligheid die u zich maar kan voorstellen.

We mogen ons verwachten aan een aanvoer van slachtafval, afval van visverwerkende bedrijven, maag en darminhoud, kadavers, verbrandingsresten, pure mestoverschotten van kippen- en varkensbedrijven, afvaloliën en vetten. Om deze viezigheden aan te voeren, voorziet men een parking die plaats biedt aan 50 vrachtwagens. Tevens verwachten we ook aanvoer per schip langs het Albertkanaal. Naargelang de windrichting mogen de inwoners van Massenhoven, Zandhoven, Oelegem, Viersel en Broechem zich de komende jaren dus verwachten aan een afgrijselijke geurhinder, of simpeler uitgedrukt: de stank van rottende dieren vermengd met stront.

Onder de naam Opdebeeck heeft deze firma jaren geleden al eens een poging ondernomen om in de buurt van de Rodendijk te Zoersel iets gelijkaardigs op te richten. Wegens de enorme stankoverlast is toen de eigenaar in gebreke gesteld en werd de plek verzegeld. Toen ging het nog maar om een klasse 2 vergunning. Vandaag pakken ze het echt groot aan en vragen ze een klasse 1 vergunning aan. Met andere woorden: het kan nog erger!

Meetresultaten bij identieke vergisting – en composteringsfirma’s hebben aangetoond dat er ook een geweldige uitstoot is van fijn stof, een van de grootste sluipmoordenaars van deze eeuw. Wij maken u er op attent dat op minder dan 150 meter van deze installatie onze kinderen naar school gaan. De kleuterschool te Massenhoven is recht tegenover de installatie gevestigd, de lagere school bevindt zich op 250 meter, net zoals de dorpskern van Massenhoven.

Aangezien het om een klasse 1 aanvraag gaat, kunnen onze gemeentelijke diensten slechts een advies uitbrengen aan de provincie. De provincie beslist dus over het al dan niet toekennen van deze vergunning.

Daarom doen wij beroep op de ganse bevolking van Groot Zandhoven en omliggende dorpen. Alleen door bezwaar aan te tekenen, kunnen we proberen om dit onheil uit onze gemeente weg te houden. U kan dit nog doen tot uiterlijk 7 oktober op de milieudienst, Liersebaan 12 te Zandhoven (Gemeentehuis).

We zijn ook op het internet een petitielijst gestart om zoveel mogelijk handtekeningen te kunnen verzamelen op 5 dagen. Dat is wat ons nog rest om bezwaar aan te tekenen. Men is nl. verplicht om de omwonenden die in een straal van 100 meter wonen, van zulke aanvraag in te lichten. In dit geval gaat het om 4 huizen. De hele Massenhovense bevolking woont aan de andere kant van het kanaal op 110 meter, en werd dus niet op de hoogte gebracht.

Vandaar deze late mobilisatie oproep aan alle lezers.

Daarom vraag ik, smeek ik, bid ik, om deze petitie te ondertekenen en ze aan zoveel mogelijk mensen door te sturen.
Ik hoop uit de grond van mijn hart dat het gezond verstand voor één keer mag zegevieren.
Er is al miserie genoeg op deze wereld.

Klik op deze link en teken de petitie: http://www.axci.nl/axci/index.php?show=petitie&id=385&ln=ned
De ganse bevolking van Massenhoven zal u erkentelijk zijn.


Hoogachtend,

Jan De Wit
Kerkstraat 5
2240 Massenhoven
0478 548 545"
>
[+/-] Artikel lezen / verbergen

0 Jouw mening?

Een reactie posten

<< Home