24 september 2008

Verslag gemeenteraad 22 mei 2008

Provincie De Voorzitter van de Gemeenteraad van de gemeente Zandhoven verzoekt
------- de leden van de Gemeenteraad – voor de eerste maal – te vergaderen
Antwerpen op donderdag 22 mei 2008 te 20.00 uur op het gemeentehuis van Zandhoven,
------- Liersebaan nr 12.
Arrondissement __________________________________________________________________
-------
Antwerpen
-------
Gemeente
-------
ZANDHOVEN DAGORDE
-------




1. Onderhoudswerken aan asfaltwegen (dienstjaar 2008): al of niet goedkeuren van de lastvoorwaarden en de gunningswijze.

2. Bouwen van een garageloods (Populierhoeve nr. 20): al of niet goedkeuren van het aangepast ontwerpbundel.

In besluit “artikel 1” wordt verwezen naar een besluit van 15 november 2008: corrigeren 2007

3. Ingebruikneming van een strook grond gelegen langsheen de rechteroever van het Albertkanaal in de deelgemeente Viersel: al of niet goedkeuren van een aangepaste vergunning voorgelegd door de nv De Scheepvaart.

4. Al of niet toetreden tot het lokaal pact met de Vlaamse regering.

Voor wie de discussie over het lokaal pact in de Vlaamse regering gevolgd heeft weet dat we voor Zandhoven met een probleem zitten: In het verslag van de plenaire vergadering op 14/05/2008 wordt de volgende vraag aan Minister van Mechelen gesteld: Zijn gemeenten die dit jaar hun forfaitaire huisvuilbelasting vervangen door een forfaitaire belasting met een andere naam - bijvoorbeeld een "dienstenbelasting" of een "gezinsbelasting" - in overtreding? Ja of neen? Ik heb nog een ander voorbeeldje. Vorige week heeft de gemeenteraad van Zandhoven als vierde agendapunt de huisvuilbelasting geschrapt en als vijfde punt de gezinsbelasting ingevoerd. Beide belastingen zijn exact even groot: 75 euro. Er wordt verzet aangetekend, maar het gemeentebestuur handhaaft de beslissing en zal de gemeenteraad meedelen dat de gezinsbelasting behouden blijft. Dat is dus kafkaiaans
Zijn antwoord is duidelijk: ik heb altijd heel nadrukkelijk gezegd, en dat zegt ook collega Vandenbroucke, dat als men een forfaitaire huisvuilbelasting heeft, en men verhangt het bordje en geeft ze een andere naam, men niet de filosofie van het pact volgt. Voor het overige hebben alle gemeenten verschillende manieren om het principe van de vervuiler betaalt in te voeren. Dat is casuïstiek die het Agentschap voor Binnenlands Bestuur zal toetsen. Er is een hele procedure over hoe de gemeenten dat moeten melden, met vraagstelling en repliek, eventueel met bijsturingen. De bedoeling is om de gemeenten te helpen en niet te sanctioneren.
Tot slot denk ik dat nu de dynamiek op gang is gebracht om het principe van de vervuiler betaalt in te voeren, waar iedere gemeente beter van wordt, door een substantiële verkleining van de afvalberg. Dat beogen we met deze maatregel


Dus de bedoeling van dit pact is om het principe van de vervuiler betaalt in te voeren, en er is discussieruimte met het Agentschap voor Binnenlands Bestuur, maar de ene forfaitaire belasting vervangen door de andere kan dus niet. Het pact is een engagement tussen 2 partijen maar hier in Zandhoven komt het engagement maar van één kant. We gaan ons hier onthouden omdat het huiswerk toch terug moet over gedaan worden.

Volgens de burgemeester voldoet Zandhoven wel aan de voorwaarden van het lokaal pact. Afwachten wat het Agentschap voor Binnenlands Bestuur zal oordelen.



5. Al of niet deelnemen aan de kapitaalverhoging Publi-T via IKA.

6. Al of niet huren van een evenemententent.

7. Onderwijs: vacantverklaringen: kleuteronderwijzer(es) en onderwijzer(es).

In de toelichting wordt er op gewezen dat de vacant verklaring dient te gebeuren voor 15 mei, we zijn vandaag 22 mei. Kan dit door kandidaten die niet geselecteerd zijn, ingeroepen worden als procedure fout?

Dit mag volgens de burgemeester geen problemen geven.

8. Vaststelling van de jaarrekening 2007.

We hebben een aantal posten nagekeken die wel begroot zijn maar waarvan het bedrag nauwelijks of niet gebruikt werd. : aankoop schuilhuisjes: 5000euro begroot, maar niets gebruikt, terwijl er toch nood is aan aan degelijke schuilhuisjes; aanleg fietspaden: 125000 euro begroot, 115946 niet gebruikt. WAK 1250 begroot, 1001.86 niet gebruikt, Organisatie jeugdboekenweek : 2000 euro begroot, 1540,26 niet gebruikt. Deze 2 initiatieven verdienen gerust meer uitstraling. Tot slot: ontwikkelingssamenwerking 15700 euro begroot (= 0.12%, ver van de 0.7%) en 8776.16 gebruikt (0.069%, nog verder van de 0.7% verwijderd)

9. Aanvraag tot begrotingswijziging nrs. 3 en 4 (gewone en buitengewone dienst).

Enkele bedenkingen en vragen: er verschijnt 4000 euro voor een mobiliteitsplan , dat was nodig want we behoorden tot de 97 gemeenten die er geen geldig meer hadden; 5000 euro nieuw geld voor zonnepanelen, dat hadden we met de begrotingsbespreking eind vorig jaar al vermeld :dat 5000 te weinig zou zijn.
Afhalen vuilnis (360000) verdwijnt, algemene gemeentebelasting (250000) komt er bij, is dat die gezinsbelasting?
Scupltuur Z : wat moeten we ons daar bij voorstellen?
Is er in deze begrotingswijziging geld voorzien voor de aankoop van het gebouw op de hoek van de Vierselbaan ( registratie van domeinen)

Tegen owv vervanging van de ene door de andere forfaitaire huisvuilbelasting


10. CIPAL: goedkeuring van de agendapunten alsmede vaststelling van het mandaat en aanwijzing van de vertegenwoordiger van de gemeente voor de algemene vergadering van 13 juni 2008.

11. IKA: goedkeuring van de agendapunten alsmede vaststelling van het mandaat en aanwijzing van de vertegenwoordiger van de gemeente voor de algemene vergadering van 16 juni 2008.

12. PIDPA: goedkeuring van de agendapunten alsmede vaststelling van het mandaat en aanwijzing van de vertegenwoordiger van de gemeente voor de algemene vergadering van 16 juni 2008.

13. I.V.C.A.: goedkeuring van de agendapunten alsmede vaststelling van het mandaat en aanwijzing van de vertegenwoordiger van de gemeente voor de algemene vergadering van 19 juni 2008.

14. IGEAN dienstverlening: goedkeuring van de agendapunten alsmede vaststelling van het mandaat en aanwijzing van de vertegenwoordiger van de gemeente voor de algemene vergadering van 20 juni 2008.

15. IGEAN milieu & veiligheid: goedkeuring van de agendapunten alsmede vaststelling van het mandaat en aanwijzing van de vertegenwoordiger van de gemeente voor de algemene vergadering van 20 juni 2008.

16. motie: orgacom: Het VB wou een motie laten stemmen dat het schepencollege negatief zou adviseren over de milieuvergunning van Orgacom: deze stemming kon echter niet doorgaan omdat het VB vergeten was een tekst van motie in te dienen… De burgemeester vroeg wel aan alle partijen om zoveel mogelijk mensen een bezwaarschrift te laten indienen

vragenkwartiertje: Kan er iets gedaan worden aan de voor fietsen gevaarlijke situatie aan cine Rex: blauwe arduinsteen in wegdek waarop fietsers soms wegglijden met kwetsuren tot gevolg.
Antwoord: de gemeente is momenteel op zoek naar een steenkapper/arduinhandelaar die de steen veel ruwer gaat maken waardoor het slipgevaar fietsers sterk vermindert.




De Gemeentesecretaris De Voorzitter van de Gemeenteraad






J. Bos W. De Bie
>
[+/-] Artikel lezen / verbergen

0 Jouw mening?

Een reactie posten

<< Home