12 november 2008

Verslag gemeenteraad 16 oktober 2008

Provincie De Voorzitter van de Gemeenteraad van de gemeente Zandhoven verzoekt
------- de leden van de Gemeenteraad – voor de eerste maal – te vergaderen
Antwerpen op donderdag 16 oktober 2008 te 20.00 uur op het gemeentehuis van Zandhoven, Liersebaan nr 12.
Arrondissement __________________________________________________________________
-------
Antwerpen
-------
Gemeente
-------
ZANDHOVEN DAGORDE




1. Ontslag raadslid Op de Beeck Maria:- akteneming.

2. Onderzoek van de geloofsbrieven van de opvolger van mevr. Op de Beeck M., eedaflegging en aanstelling.

3. Akteneming van het ontslag ingediend door een werkend lid van de raad van het O.C.M.W.

4. Al of niet treffen van een beslissing met betrekking tot de opmaak van een R.U.P. Toeristisch Recreatief Project ‘De Ambachtelijke Brouwerij Heistraat’.

Dit project is op het eerste gezicht een goede zaak voor het toerisme in Zandhoven, het is ook een goede zaak voor Guy Pirlot die al lang met dit project bezig is, in zijn aanvraag verwijst hij ook uitdrukkelijk naar duurzame energie : zonne-energie en warmtepompen. Hij voorziet ook een 30tal parkeerplaatsen Ook voor de eigenaar van die boerderij zal het wel een goede zaak zijn geweest dat hij die boerderij (zonder woongelegenheid) van de hand heeft kunnen doen.

Toch enkele bedenkingen:
- Hoe groot moeten we ons dit project op termijn voorstellen? Men spreekt over “ambachtelijk” maar kan het op die locatie ook een bedrijf worden? In de aanvraag van Guy Pirlot ligt de klemtoon eerder productiecapaciteit, in het RUP ligt de klemtoon eerder op “ toeristisch recreatief.”?

- Is de omgeving voorzien voor zo’n project? verwerking afvalwater, bijkomende verkeersdrukte, plaats voor zwakke weggebruiker.
- Waar wordt het ontbrekende gedeelte van de verbindingsweg tussen Molensite en brouwerij voorzien? Oversteekplaats op (of onder) de ring (tunnel)?
- Waarom is dit dossier al op het schepencollege (17/09) geweest terwijl de gemeenteraad de goedkeuring dient te geven? Hoogdringendheid?

5. Verkaveling “Molenbos”:- al of niet overgaan tot de overdracht en de verkoop van het elektriciteitsdistributienet, het openbaar verlichtingsnet en het gasdistributienet.

6. Verkaveling “Maalderstraat”:- al of niet overgaan tot de overdracht en de verkoop van het elektriciteitsdistributienet, het openbaar verlichtingsnet en het gasdistributienet.

7. Verkaveling “Venstraat”:- al of niet overgaan tot de overdracht en de verkoop van het gasdistributienet.

8. Verkaveling “Keulsebaan”:- al of niet overgaan tot de overdracht en de verkoop van het gasdistributienet.

9. Stedenbouwkundige vergunning “Industrieel gebouw - Vierselbaan nr. 40”:- al of niet overgaan tot de overdracht en de verkoop van het elektriciteitsdistributienet en het gasdistributienet.

10. Wegen- en rioleringswerken in de Oelegembaan - fase 2:- al of niet goedkeuren van de lastvoorwaarden en de gunningswijze.

11. Al of niet verhuren van het gebouw gestaan en gelegen te 2240 Zandhoven, Liersebaan nr. 52.

12. Gemeentehuis Massenhoven:- al of niet afsluiten van een gebruiksovereenkomst met de vzw Prisma.

Op welke basis is die 220 euro vastgesteld? Kan de gemeente dit zinvol project financieel ondersteunen door bv die 220 euro te verlagen?

13. Al of niet afsluiten van een overeenkomst met de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid alsmede kennisname van de overeenkomst.

Het gaat hier dus om de sociale correcties die worden toegepast op de forfaitaire gezinsbelasting die vroeger forfaitaire huisvuilbelasting heette.
Als ik terugkijk op dit dossier kan ik niet anders dan vaststellen dat de politiek zich hier hopeloos belachelijk heeft gemaakt. Eerst gaat men uren discussiëren over wat er in de plaats moet komen van die forfaitaire huisvuilbelasting, hoe sterk het principe de vervuiler betaalt moet doorwegen, hoe groot het forfaitair gedeelte mag zijn enz. Maar als puntje bij paaltje komt krijgt elke gemeente zijn belastingsvermindering, ongeacht of men veel of weinig inspanningen heeft gedaan.
We blijven “gezinsbelasting” nog steeds een onverantwoorde term vinden: belast worden omdat je een gezin vormt, de hoeksteen van onze maatschappij.
Dat er sociale correcties worden toegepast , daar kunnen we uiteraard niet tegen zijn

14. Openbare bibliotheek:- al of niet opstarten van een samenwerking met de openbare bibliotheken van Vorselaar, Grobbendonk en Herenthout in het kader van het streekgericht bibliotheekbeleid.

Waarom juist die gemeenten? We komen ze niet tegen in andere intergemeentelijke samenwerkingsverbanden?

15. Al of niet wijzigen van de politieverordening betreffende het ophalen van huishoudelijke afvalstoffen en het gebruik van het containerpark.

Art 44: dit reglement ligt ter inzage op het gemeentehuis en bij de parkwachters. Enkel daar of hoe gebeurt verdere communicatie naar de bevolking?

Art 54: gedeponeerde materialen zijn eigendom van de gemeente en mogen niet weggenomen worden of doorzocht worden. Een uitzondering wordt toegestaan aan personen aangeduid door het CBS. Over welke personen gaat dit?

16. Akteneming van de vaststelling van de jaarrekening per 31.12.07 van het O.C.M.W. van Zandhoven.

17. Akteneming van de budgetwijzigingen 2008 van drie kerkfabrieken.

18. Akteneming van de budgetten 2009 van de vijf kerkfabrieken.

19. Cultuurraad:- aanpassing benoeming leden.

De voorzitter van de cultuurraad heeft op 28/01/2008 zijn ontslag aangeboden in een schrijven naar het CBS en naar de gemeenteraadsleden; hoe komt het dat ik als gemeenteraadslid deze brief pas nu te zien krijgen? Is het omdat de inhoud erg negatief is over het gemeentelijk cultuurbeleid en over de werking van de cultuurraad die te zeer gedomineerd wordt door de gemeente zelf?

Echt democratisch kun je het achterhouden van informatie niet noemen.

Meer algemeen: inkomende post die ook voor de gemeenteraadsleden bestemd is, waar kunnen wij die inzien?

20. IGEAN dienstverlening: vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente, goedkeuring van de agendapunten alsmede aanwijzing van een vertegenwoordiger en diens plaatsvervanger voor de buitengewone algemene vergadering van 3 december 2007.

21. IGEAN milieu & veiligheid: vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente, goedkeuring van de agendapunten alsmede aanwijzing van een vertegenwoordiger en diens plaatsvervanger voor de buitengewone algemene vergadering van 3 december 2007.

22. CIPAL: vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente, goedkeuring van de agendapunten alsmede aanwijzing van een vertegenwoordiger en diens plaatsvervanger voor de buitengewone algemene vergadering van 19 december 2008.

Vragenuurtje: De gemeente heeft een tijdje geleden een speelbos in Pulle ter beschikking gesteld voor de jeugd(verenigingen). Dit bos is echter quasi ontoegankelijk owv heel veel laag struikgewas. Kan de gemeente hier iets aan doen?
>
[+/-] Artikel lezen / verbergen

0 Jouw mening?

Een reactie posten

<< Home