11 januari 2009

Groen! aanwezig op betoging te Brussel tegen geweld in Gaza



Groen! neemt deel aan de acties tegen het geweld in Gaza!

Op 31 december waren we met Groen! aanwezig op de betoging in Brussel tegen het geweld in Gaza.
Waarom heb ik deelgenomen ?
Laat ons vooraf duidelijk zijn : ik ben tegen geweld, van welke kant ook en ik ben niet anti-Joods.
Ik was wel in Palestina op observatiemissie in 2004 en in Libanon in 2006. Ik heb zelf kunnen zien wat een volk een ander volk kan aandoen : bewoners uit hun huizen jagen , velden vernielen, de watertoevoer blokkeren, een muur bouwen zodat men zijn eigen stad niet meer kan verlaten zonder pasje(dat dan nog moeilijk te verkrijgen is), nieuwe wegen aanleggen die verboden zijn voor de anderen, bouwen waar het niet mag enz...


In de kampen en in Gaza leven de mensen heel dicht op elkaar , er is weinig ruimte voor kinderen om te spelen.
Gaza (palestijns gebied) was niet meer bezet door de Israëli’s maar was wel afgesloten zodat studenten niet meer terug konden en familie niet meer op bezoek kon, ook de weinige producten die ze hadden geraakten niet meer buiten. Er waren nochtans geen zelfmoordacties meer in Israël !
En dan komen er een aantal raketten vanuit de Gaza op Israël en volgt deze zware aanval op Gaza vanuit Israël.
Wie is begonnen ? Wie volgt de internationale regels niet , wie respecteert de Hulporganisaties van de Verenigde Naties niet, wie schiet er tijdens een kortdurend bestand? Wie liegt er op TV dat er genoeg eten en medicijnen zijn , terwijl een Deense dokter, wel aanwezig in het gebied het tegendeel beweert ?
Ik begrijp dit niet. Hoe kan een volk dat zelf geleden heeft onder de holocaust een ander volk(dat daar niets mee te maken had) zoiets aan doen? En al 60 jaar lang?

Wat doet België ?
Hulporganisaties ondersteunen in Palestina, geld geven voor scholen, bibliotheken die dan weer stuk geschoten worden.
Troepen sturen naar het zuiden van Libanon om de clusterbommen die er door Israël gegooid zijn na het bestand in 2006 op te ruimen.
Karel De Gucht , onze minister van buitenlandse zaken die een kamp bezocht in Beirout en vaststelt dat het daar een ‘tijdbom’ is met té veel mensen op té weinig oppervlakte maar toch een ‘upgrade’ van de relaties met Israël goedkeurt.
Wapens en onderdelen voor wapens leveren aan Israël (wij zijn de 5de grootste in de rij van wapenleveringen aan Israël), zo draait ook onze economie, maar met welke gevolgen ? Groen! diende al verschillende voorstellen in om de wet te wijzigen in die zin dat er enkel nog mag geleverd worden als men kan bewijzen dat ze op een geoorloofde manier zullen gebruikt worden.

Kunnen we op een geweldloze manier reageren ? Koop geen Israëlische producten meer! Zie

http://www.boycotisrael.info/html/lijstProducten.htm

voor meer informatie : marjet.brangers@telenet.be
>
[+/-] Artikel lezen / verbergen