24 september 2008

Verslag gemeenteraad 24 april 2008

Provincie De Voorzitter van de Gemeenteraad van de gemeente Zandhoven verzoekt
------- de leden van de Gemeenteraad – voor de eerste maal – te vergaderen
Antwerpen op donderdag 24 april 2008 te 20.00 uur op het gemeentehuis van Zandhoven,
------- Liersebaan nr 12.
Arrondissement __________________________________________________________________
-------
Antwerpen
-------
Gemeente
-------
ZANDHOVEN DAGORDE
-------




1. Wegen- en rioleringswerken in de Romeinseweg: al of niet goedkeuren van de lastvoorwaarden en gunningswijze.

Groen! is van begin af tegen deze weekendzone geweest en stemt dus tegen

2. Al of niet afsluiten van een gebruiksovereenkomst betreffende een perceeltje grond gelegen aan de Kriekenlaan.

We hebben de laatste tijd al meer van dergelijke gebruiksoverkomsten behandeld in de gemeenteraad. Is het de bedoeling van die “trage wegen” niet te ontwikkelen en het onderhoud van de grond gratis door de bewoners te laten doen?
Onthouding
Volgens de burgemeester heeft een voetweg daar niet veel zin omdat er al een goede verbinding is via de Kriekenlaan – st Jozefstraat

3. Al of niet goedkeuren van een samenwerkingsovereenkomst ‘2008-2013’ tussen het Vlaams Gewest en de gemeente Zandhoven.

Uit een document van IGEAN(bijeenkomst adviescomité milieu dd 13022008) blijkt dat Zandhoven in het verleden een van de slechtste leerlingen is geweest wat betreft engagementen op vlak van milieu. Daarom is er in Zandhoven dringend een inhaalbeweging nodig. Het onderschrijven van het basisniveau is daarin een eerste stap. Maar we stellen hierbij vast dat in dat basisniveau nog zaken staan die eigenlijk al lang hadden moeten gerealiseerd zijn:bv ecologisch bermbeheer, samenwerking met andere adviesraden, het openstellen van tenminste 1 milieu adviesraad voor geïnteresseerde burgers.
We betreuren het dat de gemeente niet ambitieus genoeg is om het onderscheidingsniveau te onderschrijven: Door het aanwerven van een duurzaamheidsambtenaar zou heel het milieubeleid veel dynamischer worden en veel acties van het onderscheidingsniveau betalen zich zelf terug.
Voor
Volgens schepen Willems (milieu) kan Zandhoven later (in principe kan dat telkens per 1 januari ) nog toetreden tot het onderscheidingsniveau. Dit gaan we met groen! opvolgen.



4. Al of niet toetreden tot de vzw ‘Regionaal Landschap de Voorkempen’.

Er wordt ook een kern van Natuurpunt in Zandhoven opgericht. Eens die opgericht is , kan die dan ook toetreden tot deze vzw?
OK

5. Al of niet goedkeuren van de koepelmodule 11057/N26 met de modules 7, 8 en 9 betreffende de structurele capaciteitstekorten op de scholierenlijnen naar Malle.

Ok


6. Al of niet stemmen van een retributiereglement op de inzameling van afval aan huis en de aanvoer ervan op het containerpark.

We zijn blij met het hier toegepaste principe van de vervuiler betaalt. Het invoeren van zo’n reglement is één zaak. Een ander zaak is het goed communiceren naar de bevolking toe. We menen dat in de communicatie (nieuwe milieugids) hierover duidelijk er moet op gewezen worden dat aan elk product, dus ook aan afval een prijskaartje vast zit en dat dus de eerste boodschap er een is van zo weinig mogelijk afval te produceren (zelf composteren, hakselen, aankoopgedrag aanpassen enz). Verder moeten er ook voldoende acties en maatregelen genomen worden om illegaal ontwijkgedrag (sluikstorten enz) tegen te gaan. Hiervoor verwijs ik naar de milieuconvenant (thema afval, onderscheidingsniveau)

Enkele bedenkingen:

1) Groen! wil gratis inzameling asbest
Sinds 1/01/2008 is de aparte inzameling op de containerparken van asbestcement afkomstig van huishoudens verplicht. Groen! wil dat dit ook volledig gratis is.

Volgens het Uitvoeringsplan Milieuverantwoord Beheer van Huishoudelijke Afvalstofffen moeten gemeentebesturen deze fractie gratis aanvaarden. De gemeenten kunnen evenwel – maar zijn niet verplicht! - een hoeveelheidsbeperking opleggen, vanaf een bepaalde hoeveelheid asbestcement per gezin kan de gemeente dus een contantbelasting blijven hanteren. Groen! verzet zich uitdrukkelijk tegen deze hoeveelheidsbeperking. We moeten immers burgers aanmoedigen om hun asbestafval op het containerpark aan te bieden, zodat het veilig verwerkt kan worden. We moeten vermijden dat burgers dit gevaarlijk afval omwille van deze beperking niet of pas veel later naar het containerpark zouden brengen. We pleiten er dus voor dat de gemeente al het asbestcement van huishoudens wel degelijk gratis zou aanvaarden
2) Na 20 bezoeken/jaar/gezin wordt toegang tot containerpark betalend. Mensen die een kleine transportcapaciteit hebben (bv fietskar, klein autokoffer) zijn benadeeld.
3) is het personeel er voldoende klaar voor om deze grote verandering in goede banen te leiden? Er wordt iemand van igean aangeworven om het nieuwe systeem te introduceren
4) is er een evaluatie voorzien van dit nieuwe systeem? Wanneer?
Voor


7. Al of niet stemmen van een algemene belasting op de gezinnen.

In de milieuconvenant ,die daarjuist goedgekeurd is, is één van de 5 basisprincipes het beginsel dat de vervuiler betaald. Deze gezinsbelasting staat daar haaks tegenover. We blijven achter de bezwaren staan zoals die geformuleerd staan in de toelichting. Tegen

8. Aanvraag tot begrotingswijziging nrs. 1 en 2 (gewone en buitengewone dienst).

Ok

9. IVEKA: goedkeuring van de agendapunten en het voorstel ‘Heronriëntering IGAO’ (inclusief inbreng in natura, kapitaalverhoging, splitsing door overneming IGAO in IMEA/INTERGEM/IVEKA en statutenwijziging) alsmede vaststelling van het mandaat en aanwijzing van de vertegenwoordiger van de gemeente voor de algemene vergadering van 23 juni 2008.
ok

10. IGAO: goedkeuring van de agendapunten en het voorstel ‘Heronriëntering IGAO’ (inclusief splitsing door overneming IGAO in IMEA/INTERGEM/IVEKA) alsmede vaststelling van het mandaat en aanwijzing van de vertegenwoordiger van de gemeente voor de algemene vergadering van 24 juni 2008.

ok


Aanvullend politiereglement: verkeersregeling tijdens de wielerwedstrijd te Pulle op 4 mei 2008.

12.Economisch netwerk Albertkanaal

13 Gezongen erfgoed

14 Onveiligheid ivm brug over de autostrade E34 in Pulderbos

Meer dan een jaar geleden hebben we gevraagd om de twee wagens die zonder nummerplaat in de rusthuislaan staan van het openbaar domein te laten verwijderen. Ze staan er nog steeds….
“We laten die voor u staan zodat die vraag elk jaar opnieuw kunt stellen” kreeg ik als antwoord van de burgemeester.

Vragenuurtje:

Wanneer worden de voorziene verkeerslichten in Pulle, Boudewijnlaan geplaatst?
Eens de plaatsing van de verkeerslichten goedgekeurd is, verhuist het dossier naar Brussel (ministerie van verkeer) om daar verder verwerkt te worden, en dit neemt blijkbaar altijd wel wat tijd in beslag.



De Gemeentesecretaris De Voorzitter van de Gemeenteraad






J. Bos W. De Bie


Bijlage: brief i.v.m. opname film Zandhoven
>
[+/-] Artikel lezen / verbergen

0 Jouw mening?

Een reactie posten

<< Home