29 februari 2008

Vernieuwing brug Massenhoven, aanpassing fietspad

Enige tijd geleden werd de brug in Massenhoven vernieuwd (plaatsing verkeerslichten). Omdat het nieuwe verkeerslicht midden op het fietspad werd geplaatst vroegen wij uitleg aan de bevoegde minister, via Groen! parlementslid Rudi Daems. Hierbij verslag.

VLAAMS PARLEMENT
₪ SCHRIFTELIJKE VRAGEN


KATHLEEN VAN BREMPT
VLAAMS MINISTER VAN MOBILITEIT, SOCIALE ECONOMIE EN GELIJKE KANSEN


Vraag nr. 59
van 14 december 2007
van RUDI DAEMS



N14 Massenhoven - Fietssuggestiestrook

Recentelijk werd het wegvak én het fietspad van de brug (N14) over de E313 in Massenhoven geasfal-teerd. Het aangrenzende fietspad werd rood geschilderd en van de rijweg gescheiden door een witte lijn.

Op deze manier lijkt er onvoldoende rekening te zijn gehouden met de veiligheid van de fietsers op dit toch wel gevaarlijke punt. En er zijn nogal wat fietsers die deze brug en deze zeer drukke weg dage-lijks gebruiken, zoals studenten, scholieren en ouderen.

De vraag rijst ook of deze zwakke weggebruikers op deze “fietssuggestiestrook” voldoende beschermd zijn en wat hun rechtspositie is in geval van ongeval of conflict.

Merkwaardig is dat er alleen maar schilderwerk in de plaats komt van een volwaardig afgescheiden fietspad. Het wordt nog gevaarlijker als men weet dat deze geschilderde strook niet in een zone 30 of stadskern ligt, maar wel degelijk langs de gewestweg N14, op de brug over de E313, sowieso al een bekend gevaarlijk verkeersknooppunt.

1. Kan de minister toelichting verschaffen m.b.t. de correcte, exacte juridische toedracht van de daar aangebrachte fietssuggestiestrook?

Betekent deze rode coating dat deze fietsstrook het statuut krijgt van een volwaardig fietspad?

2. Wat is de rechtspositie van de fietser in geval van ongeval of conflict op deze fietssuggestie-strook?

Zijn er al uitspraken van rechtbanken bekend over ongevallen met fietsers op zulke plaatsen?

3. Is deze fietsstrook aangebracht conform het Vademecum Fietsvoorzieningen dat aan de Vlaamse wegbeheerders werd bezorgd?

4. De plaatsing van fysieke elementen op de brug en de brughellingen over de E313 zou de veilig-heid voor zwakke weggebruikers verhogen.

Neemt de minister initiatieven in die zin?

5. Waarom werd het fietspad hier niet verhoogd aangelegd zoals dat bij de brughellingen over de E34 wel het geval is?

6. Wordt deze situatie geëvalueerd en worden er eventueel aanpassingen doorgevoerd?

N.B. Deze vraag werd gesteld aan de ministers Van Brempt (vraag nr. 59) en Crevits (nr. 199).


---------
Antwoord:
Een gecoördineerd antwoord zal worden verstrekt door Hilde Crevits, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur.
>
[+/-] Artikel lezen / verbergen

0 Jouw mening?

Een reactie posten

<< Home