26 maart 2008

Groen! pleit voor afschaffing gezinsbelasting

De gemeenteraad van Zandhoven heeft op 20/03/2008 meerderheid(CD&V) tegen oppositie besloten om een nieuwe gezinsbelasting van 75 euro per gezin in te voeren. Deze belasting komt in de plaats van de huisvuilbelasting (ook 75 euro per gezin) maar dient evenzeer om de ophaling van huisvuil te betalen.

De reden van deze naamswijziging (want meer is het niet) is dat de gemeente via een overeenkomst met de Vlaamse overheid geld kan krijgen van deze overheid op voorwaarde dat de gemeente geen forfaitaire huisvuilbelasting meer heft. Door van naam te veranderen voldoet ze aan die voorwaarde. Een bijkomende voorwaarde is dat de gemeente geen forfaitaire belastingen mag heffen zodra de overeenkomst getekend is,dus voert ze nu nog vlug een forfaitaire gezinsbelasting in .

Groen! vindt de afschaffing van de huisvuilbelasting een goede zaak maar wil niet dat die vervangen wordt door een gezinsonvriendelijke gezinsbelasting. Groen! pleit voor een belasting volgens het principe “ de vervuiler betaalt”. Dit kan bv door de prijs van de vuilniszakken te verhogen en de ophaling van de groencontainers betalend te maken. Door dit soort belasting worden de inwoners fiscaal aangemoedigd en gestimuleerd om minder afval te produceren (bv door bij aankoop te letten op het verpakkingsafval, of door zelf meer te composteren). Als mensen minder afval produceren moeten ze minder belasting betalen en heeft de gemeente ook minder belasting nodig omdat er minder afval moet verwerkt worden.

Een forfaitaire gezinsbelasting biedt deze mogelijkheid niet. Elk gezin betaalt 75 euro, (mensen met een laag inkomen en alleenstaanden betalen 60euro) of ze nu milieubewust omgaan met afval of niet.

Deze gezinsbelasting kan pas definitief ingevoerd worden na een openbaar onderzoek. Hier hebben de inwoners van Zandhoven de mogelijkheid om bezwaar in te dienen tegen deze forfaitaire belasting die ook wel eens – en terecht – een pestbelasting wordt genoemd.
>
[+/-] Artikel lezen / verbergen

0 Jouw mening?

Een reactie posten

<< Home