13 december 2008

Verslag gemeenteraad 11 december 2008

Provincie De Voorzitter van de Gemeenteraad van de gemeente Zandhoven verzoekt
------- de leden van de Gemeenteraad – voor de eerste maal – te vergaderen
Antwerpen op donderdag 11 december 2008 te 20.00 uur op het gemeentehuis van Zandhoven, Liersebaan nr 12.
Arrondissement __________________________________________________________________
-------
Antwerpen
-------
Gemeente
-------
ZANDHOVEN DAGORDE


1. Kosteloze grondafstand langsheen de Venstraat:- al of niet goedkeuren.

OK

2. Al of niet aankopen van twee percelen grond gelegen langsheen de Voetbalstraat.

In de toelichting staat dat het schattingsverslag door een landmeter is gemaakt en gelezen en goedgekeurd door de inspecteur van de FOD Financiën. Die goedkeuring moet wel met een korrel zout genomen worden want onderaan het schattingsdocument schrijft die inspecteur :”Wegens tijdsgebrek en op mijn verzoek opgemaakt door de landmeter”. Controle kun je dit moeilijk noemen

Dit schijnt volgens schepen Lenaerts de “normale” gang van zaken te zijn, anders zou het twee jaar duren

OK

3. Interlokale Vereniging Lokaal Woonbeleid Regio Midden: - al of niet goedkeuren van de statuten en van de doelstellingen.

OK

4. Sociale huurwoningen: al of niet goedkeuren van het gemeentelijk toewijzingsreglement.

Waarom die afwijking?
Wat keuren we hier eigenlijk goed? Een reglement dat nog moet gemaakt worden: immers: in punt 3 wordt een interlokale vereniging lokaal woonbeleid opgericht die als taak heeft o.a een reglementering op te maken , daarvoor moet een doelgroepenplan en leefbaarheidplan opgemaakt worden? Kan er niet gewacht worden tot dat allemaal in orde is?

Een duidelijk antwoord heb ik niet gekregen: er is een basisreglement van de vlaamse regering dat kan verfijnd worden, iets wat men in Zandhoven in 2009 ook gaat doen via de vereniging lokaal woonbeleid regio midden (zie punt 3).

Onthouding

5. Gemeentelijke saneringsverplichting:- al of niet collectief aanpakken van de bouw en exploitatie van de individuele waterzuiveringsinstallaties via een uitbreiding van de opdracht aan de intercommunale Pidpa (’Hidrorio’).

Het is volgens ons een goede zaak dat het probleem van de IBA’s collectief wordt aangepakt (door Pidpa) omdat Pidpa voldoende kennis en expertise in huis heeft om de negatieve gevolgen van een ruimtelijk wanordelijk beleid op te vangen.

OK

6. Projectplan ‘Lokaal Sociaal Beleid – Sociaal Huis’: al of niet goedkeuren van het deelproject 2 ‘Welzijnscoördinatie bij de uitwerking van het Lokaal Sociaal Beleid en de oprichting van een Sociaal Huis.

OK

Zowel in dit punt als in vorige agendapunten 3 en 5 zien we dat er externe expertise in huis wordt gehaald, wat volgens ons het beleid alleen maar ten goede kan komen zowel op vlak van kwaliteit als controle.

7. Al of niet goedkeuren van de rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel.

OK

8. Gemeentepersoneel: al of niet verhogen van het forfaitair gedeelte van de eindejaarstoelage voor de niveaus C, D en E.

OK

9. Al of niet intrekken van een vroeger getroffen beslissing met betrekking tot de salarisschaal van de financieel beheerder.

OK

10. IVEKA: voordracht van een kandidaat-bestuurder.

11. IGEAN dienstverlening: voordracht van een kandidaat-bestuurder.

12. IGEAN milieu&veiligheid: voordracht van een kandidaat-bestuurder.

13. Meergemeente politiezone: vaststelling van de gemeentelijke dotatie 2009.

14. OCMW:- vaststellen van het budget 2009.

15. OCMW:- al of niet goedkeuren van het ‘Meerjarenplan 2009-2011’.

onthouding

16. Budget 2009

- al of niet goedkeuren van de beleidsnota en financiële nota 2009;
- al of niet goedkeuren van het financieel beleidsplan 2009-2014;
- al of niet goedkeuren van de subsidies.

Tegen

1) Toelichtingsvragen

- p 17. waarom is de naam “gezinsbelasting” vervangen door “algemene gemeentebelasting”? geen duidelijk antwoord
- p 32 “studies inzake administratieve organisatie en beheer” 125.000 eur Wat moeten we hieronder verstaan?

Het duurde erg lang eer ik hier een antwoord op kreeg. Het zou dienen om na te gaan of het er een autonoom gemeentebedrijf zou kunnen opgericht worden,waardoor ze btw zouden kunnen recupereren voor de grote investeringen die ze gaan doen (multifunctionele hal, sporthal , bibliotheek). Dit moeten we verder opvolgen

- P 36 multifunctionele hal 3.200.000 euro (in 2008 socio-culturele hall 1.500.000euro ): sterke stijging en naamswijziging
- P 42 “erkentelijkheidspremies vrijwillige brandweer” vallen weg? Reden? (nieuw 125eur voor gebrazan)

Er zou dit jaar niemand op pensioen gaan

- P 84 geen WAK meer in 2009? (in 2007 1250 begroot, 248.14 uitgegeven)

Niet meer apart begroot, volgens schepen Willems , maar wordt nog wel georganiseerd (dan kunnen wij moeilijker controleren hoeveel en vooral hoe weinig er wordt aan uitgegeven)

- P 106 : organisatie grenzenloze werelddag valt weg(dankzij de nieuwe informaticatoepassing “deloptigem?), wat ook logisch is gezien dit slechts om de 2 jaar georganiseerd wordt. Graag hadden we dit bedrag in begroting van OS gehouden.

2) Groene accenten

- p 6 - p 124: zonnepanelen: stijging van 18000eur naar 30000 eur waarvan weliswaar reeds 15000 eur in 2008 is uitgegeven; Met zonnepanelen bereik je een bepaalde sociale categorie. Voorstel : isolatiepremies (dubbele beglazing, dakisolatie) , hiermee bereik je een ander doelpubliek en een andere soort (meestal oudere) huizen waarmee bij heel wat energie kan bespaard worden.
- p 56 herwaardering trage wegen 12500 eur voorzien is positief
- p 92 aankoop speeltoestellen stijging naar 40000 eur
- p 124 “Natuurpunt” krijgt voor een eerste maal subsidie 125: als je ziet hoeveel activiteiten deze vereniging aan de dag legt en hierdoor Zandhoven geregeld de pers haalt, dan is het bedrag toch er laag, zeker als je de vergelijking maakt met wat bv de waterski voor 1 weekend lawaai, luchtvervuiling en verkeersoverlast krijgt (nl 25000 euro voor organisatie van het wereldkampioenschap waterski in 2009)

3) Algemene beoordeling

Als groene partij bekijken we de begroting vanuit een groene, dus duurzame invalshoek. En dan zien we dat er een aantal stapjes gezet zijn maar dat het voor ons gerust meer mag zijn.
- Zo is er een degelijk sociaal beleidsplan maar blijven de financiële middelen hiervoor o.i. te beperkt. Het budget van het ocmw stijgt wel maar of dat voldoende is betwijfelen we.
- In deze tijden van economische en financiële crisis blijkt een keuze voor duurzaam en ethisch beleggen een goede en veilige keuze te zijn. Meer dan 70 gemeentebesturen hebben al voor duurzaam sparen gekozen, weliswaar meestal voor een beperkt bedrag. Zandhoven behoort daar niet bij.
- Het is niet omdat we hier in een economische en financiële crisis zitten dat we de aandacht voor ontwikkelingssamenwerking moeten verminderen. En dan vindt ik het spijtig dat de 2500 euro die om de 2 jaar voor de grenzenloze wereld voorzien wordt, in het jaar dat er geen is niet op een andere post van ontwikkelingssamenwerking (OS) wordt begroot. De stiefmoederlijke behandeling van OS blijkt ook uit de toelichting bij de subsidies aan private verenigingen. In heel die toelichting is geen enkele verwijzing naar verenigingen die zich inzetten voor OS. Opvallend hierbij is ook dat verschillende verenigingen van OS onder verschillende categorieën worden ingedeeld (missienaaikringen vallen onder cultuur en ontspanning, oradea en 11.11.11 onder sociale hulp).
- De organisatie en de werking van het containerpark mogen we positief noemen. Maar dat men de forfaitaire huisvuilbelasting louter een andere naam heeft gegeven is ook geen stap in de groene richting
- (Plannen voor) Windmolens langs de autosnelwegen of het albertkanaal zijn er ook nog niet. Hopelijk komen er zonnepanelen en andere duurzame en energie-besparende investeringen in de multifunctionele hal


Een echt groene begroting kunnen we het nog niet noemen maar wat niet is kan nog komen.

Vragenkwartiertje:

- 1)stand van zaken van ’t stockhuis in de Keulsebaan in Pulle


Het komt er volgens de burgemeester op neer dat de uitbater een vergunning/bestemmingswijziging moet aanvragen waarop een openbaar onderzoek volgt waarop de buren en andere burgers kunnen reageren. Op basis van dat onderzoek wordt dan een beslissing genomen

2) Willy De Bie is dag op dag 50 jaar politiek actief in Zandhoven waarvan 36 jaar burgemeester. Deze gelegenheid wensten we niet onopgemerkt voorbij te laten gaan en volgende woorden heb ik tot hem gericht :

Voorzitter,

Er zijn hier vandaag al heel wat cijfers van de begroting gehoord en besproken .Wij hebben ook nog andere getallen bekeken en wij zijn tot de vaststelling gekomen dat u tot op vandaag 6j gemeenteraadlid, 6j schepen , 36j burgemeester en 2 j gemeenteraadsvoorzitter bent geweest . Ons computerprogramma heeft berekend dat dit samen 50j is en dat willen we niet onopgemerkt laten voorbijgaan.
Gedurende die 50 j was en bent u een dorpspoliticus geweest die als een keizer over zandhoven regeerde en op een traditionele kempische manier tussen pot en pint politiek bedreef. Als aandenken aan deze 50j willen we u een keizerkarelbier ,een kempisch vuur en bijbehorende pot en pint aanbieden.

Ik wou hem die dingen mooi verpakt geven, maar hij weigerde die aan te nemen, meer nog , hij eiste dat ik dat pakje terug in mijn tas stak……...
>
[+/-] Artikel lezen / verbergen

11 december 2008

Willy De Bie 50 jaar gemeenteraad


Willy De Bie 50 jaar gemeenteraadslid.

Op 20.01.1959 legde de jonge Willy De Bie de eed af als gemeenteraadslid, tijdens de eerste gemeenteraadszitting van die legislatuur.
Begin 1965 werd hij schepen, en op 1 januari 1971 werd hij burgemeester van Zandhoven. Die functie oefende hij 36 jaar lang uit, tot 31 december 2006. Begin 2007 werd hij dan de eerste voorzitter-niet-burgemeester van de gemeenteraad.
Vandaag is het de laatste gemeenteraad van 2008: daarmee zijn de vijftig jaren als gemeenteraadslid vol gemaakt. Wij willen even terugblikken op 50 jaar “goed bestuur”.

1959: dat was nog in de preconciliaire tijd. Daarin is De Bie lang blijven steken: in de jaren 70 en 80 van vorige eeuw zag hij nog overal het spook van het communisme rondwaren, zelfs bij de onderpastoors uit die tijd. De uiterlijke tekenen van het katholicisme liggen hem na aan het hart. Tegen nieuwe dingen blijft hij zich nog steeds verzetten.

1959: dat is ook bijna 10 jaar vóór mei 68. Die democratiseringsgolf is ook aan Willy voorbijgegaan. Hij zou Zandhoven 36 jaar lang besturen als een feodaal alleenheerser en verlicht despoot: Hij alleen wist wat goed was voor de Zandhovenaar. En hij lukte er steeds in om voldoende brave burgers bereid te vinden om ja te knikken in de gemeenteraad. Als feodaal heerser in zijn kleine koninkrijkje beschikte hij over 5 leenmannen, in elk dorp eentje. Beleid voeren gebeurde aan de toog, tussen pot en pint, op het Bal van de Burgemeester en de Jumping. De feodale onderdanen moesten daar hand- en spandiensten komen leveren in ruil voor wat gunsten, zoals een centje voor de kas van de vereniging..

Visie op de toekomst en op de wereld was onbelangrijk.
Maar dat wreekt zich nu: Zandhoven is op vele domeinen één van de meest achterlijke gemeenten van Vlaanderen:
- het milieubeleid hinkt ver achterop,
- een cultuurbeleid en een cultuurraad zijn onbestaande,
- het derdewereldbeleid is om te huilen,
- sociale huisvesting bestaat hier niet,
- onze burgemeester is nog geen “Burgemeester voor de Vrede”,
- onze gemeente is nog geen “Fair Trade-gemeente”,
- ….
Alleen het klassieke verenigingsleven en de voetbal- en paardensport bloeien in Zandhoven.
Voor het Schepencollege, dat met de erfenis De Bie zit opgescheept, is er nog veel werk aan de winkel. We zien pogingen om hier en daar enkele klemtonen te verleggen, maar de grote lijnen van het beleid blijven voorlopig dezelfde.

Nu Willy het voorzitterschap van de Gemeenteraad op zich heeft genomen, zien we hem op dezelfde manier aan het werk: hij ontpopte zich daar tot nu toe als de grote verdediger van een gesloten Schepencollege, en niet als de verdediger van de belangen van zijn gemeenteraad en zijn gemeenteraadsleden. Hij eigent zich nog steeds rechten toe, die hij niet bezit. Zo treedt hij bv nog altijd op als verantwoordelijk uitgever van het gemeenteblad.

Willy, wanneer gaat de ouderdom ook wijsheid brengen? Wij wachten erop!
Wij blijven stilletjes hopen.

GROEN!-Zandhoven.
>
[+/-] Artikel lezen / verbergen