01 juli 2007

Verslag gemeenteraad 21 juni 2007

Dagorde gemeenteraad Zandhoven 21/06/2007

1. Kosteloze grondafstand langsheen de Driehoekstraat: - al of niet goedkeuren
2. Al of niet vaststellen van het plannenregister.

Wie kan die cd-rom consulteren?
Het gaat hier om een sturingsprogramma dat door de technische dienst gebruikt wordt om allerhande plannen van de gemeente te consulteren.

3. Opmaak van gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen: al of niet treffen van een princiepsbeslissing.

RUP Lokaal bedrijventerrein Massenhoven: bedoeld voor herlocalisatie van zone vreemde bedrijven. In welke mate is er een garantie dat er enkel die zonevreemde bedrijven komen en dat het niet gaat ingepalmd worden door andere bedrijven?
RUP recreatiegebied Mastenbaan: in welke mate is er noodzaak aan bijkomende voetbalterreinen?
RUP recreatiegebied Kleine Heide: dit is een typisch voorbeeld van hoe het RSPZ gebruikt wordt om bestaande overtredingen te regulariseren. Wij hebben er niets tegen dat de ruiters daar hun oefenterrein hebben maar wij hadden indertijd voorgesteld om dit bosgebied te compenseren met de “weekendzone” van de Keulse baan. Wat spijtig genoeg niet gebeurd is.
RUP afbakening meergezinswoningen in de woonkernen: er wordt hier geen gedetailleerde bestemming vastgelegd: dit is een tweesnijdend zwaard, biedt een grote vrijheid die in twee richtingen kan werken
RUP fonteinstraat+ compensatie RUP: 2 vragen: het gaat hier over sociale woningen: hoe gaat dat geregeld worden? Publiek private samenwerking? Zijn de eigenaars van de gronden die onder het compensatie RUP vallen ingelicht over het feit dat hun gronden “bevroren” worden?
Onthouden: we willen niet de indruk wekken dat we achter al die RUP’s staan, we wachten de resultaten van die opmaak van die RUP’s af.

4. Al of niet afsluiten van gebruiksovereenkomsten betreffende een perceeltje grond gelegen aan de Kriekenlaan

Deze voetweg loopt dood op een achtertuin. Maar volgens de plannen in het dossier zou die voetweg gewoon doorlopen tussen de twee achterliggende percelen?
Ik kreeg hier een wat wazige uitleg van de burgemeester. Het kwam er volgens hem op neer dat deze voetweg niet zinvol gepland was in die wijk, blijkbaar is het achterste gedeelte al lang door de boordeigenaars in gebruik genomen, en doen de voorste eigenaars dat nu ook , in samenspraak met de gemeente

5. Personeelsorganogram : aanduiding van de functies voor lidmaatschap van het managementteam.

Uiteraard vinden we dit een zeer geschikt instrument om de gemeentelijke werking te optimaliseren. Toch enkele vragen: hoe dikwijls komt dat team samen ? Is daar iemand van het schepencollege aanwezig?
We stellen ons wel vragen bij de delegatie van deze bevoegdheden aan het schepencollege, is dit niet strijdig met art 43 §2 7° van het Vlaams gemeente decreet ? : Volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college worden toevertrouwd (…) .7° “ het aanstellen en ontslaan van de gemeentesecretaris, de adjunt gemeentesecretaris en de financieel beheerder, alsook de sanctie en tuchtbevoegdheid ten aanzien van deze personeelsleden”

Op onze vraag hebben ze de tekst aangepast in die zin dat de delegatie van de tuchtbevoegdheid tav de gemeentesecretaris en financieel beheerder er uit gehaald werd

Indien delegatie: kan de gemeenteraad de werking van het team volgen? Verslaggeving?

De verslagen van het managementteam kunnen in gekeken worden

6. Definiëring van het begrip “Dagelijks bestuur” en vrijstelling van het voorafgaand visum door de financieel beheerder.
7. Al of niet goedkeuren van de voorwaarden voor de bevoegdheden van personeelsleden om geringe dagontvangsten te innen.
8. Al of niet goedkeuren van de voorwaarden voor de ter beschikkingstelling van kasprovisies aan personeelsleden
9. Sportraad: erkenning als adviesorgaan en goedkeuring van de nieuwe statuten van de vzw Gemeentelijke Sportraad Zandhoven.
10. Sportraad: goedkeuring vanhet nieuw huishoudelijk reglement.

Geheime zitting:

1. Aanduiding van de leden van de cultuurraad.


Vragenuurtje.
1. Mail “ dringend nood aan degelijk skatemateriaal” De skaters van Zandhoven hebben een mail naar sport@zandhoven.be gestuurd met de vraag om een plek in Zandhoven waar ze “veilig en ongestoord kunnen skaten”, ze verwijzen hierbij naar voorbeelden van de ons omliggende gemeenten. Wat mogen ze verwachten van het nieuwe gemeentebestuur?

De skateramp die vorige jaren in Massenhoven stond zou nu aan het voetbalterrein van Zandhoven komen te staan. Een echt skatepark zit er nog niet aan te komen.
De jongeren die een mail gestuurd hebben zouden een antwoord krijgen
2. Van mensen uit Massenhoven kregen we de vraag om onder de brug in Massenhoven ook zo’n mooie stevige bank als die in Viersel te plaatsen met bij behorende vuilnisbak

Die grond blijkt geen eigendom te zijn van de gemeente maar van de regie van waterwegen en trouwens “de mensen en jongeren van Massenhoven komen daar niet samen maar wel onder een boom aan de kerk” aldus de schepen van openbare werken…
3. Motocross: - voorstel om parkeerverbod en Nachtegaaldreef en Rusthuislaan
- eenmalige activiteiten zoals een motocross in een agrarisch gebied kan wettelijk gezien maar voorwaarde daarbij is dat het gebied achteraf volledig hersteld wordt, dus heuvels dienen te verdwijnen (voedt de vrees bij de buren voor het permanent karakter van het terrein)
- waarom wordt er geen alternatief/ alternatieven (mogelijkheid tot beurtrol) gezocht? Dat iets verder van een woonwijk ligt,want zo’n manifestatie levert wel heel wat geluidshinder zoals de gemeente zelf aangeeft in haar schrijven naar het ministerie van de Vlaamse gemeenschap (dd 30/11/04) “omdat de uiterst aanvaardbare grens van de geluidshinder ter plaatse reeds overschreden is , heeft het schepencollege de organisatie van een motorcross in de deelgemeente Pulle onlangs verboden.
- Komt er dit jaar een autocross?

Volgens de burgemeester is de organisatie met alle voorschriften in orde (dat de heuvels er permanent blijven liggen , is hij blijkbaar vergeten), de verkeerssituatie wordt herbekeken. Waarom er niet naar alternatieven wordt gezocht, daarop kregen we geen antwoord. Voor een autocross hebben ze (nog) geen aanvraag gehad en ze hebben liefst dat er ook geen komt.

4. Nieuw fietspad tussen nieuwe verkaveling aan de Maalderstraat en Boudewijnlaan : vraag om helling minder schuin te maken en op einde van het fietspad een soort verkeersremmer te plaatsen om risico om op de Boudewijnlaan te rijden te verminderen.

Die werken zijn nog niet opgeleverd en die schuine helling moet zeker nog worden aangepast, ook de snelheidsremmer moet er komen

5. Molenheide 122a: sauna, stoombad enz: “aqua de lux”: deze gebouwen werden vergund als berging/bergplaatsen?? “Feestjes in het buitencomplex zijn mogelijk op aanvraag” Kan dit zomaar? Zou een conformiteitsattest geholpen hebben?

Deze zaak wordt opgevolgd door de technische dienst (wij zullen het zeker opvolgen wat die “opvolging” betekend)
>
[+/-] Artikel lezen / verbergen