30 mei 2007

Verslag gemeenteraad 24 mei 2007

Provincie De Voorzitter van de Gemeenteraad van de gemeente Zandhoven verzoekt
------- de leden van de Gemeenteraad – voor de eerste maal – te vergaderen
Antwerpen op donderdag 24 mei 2007 te 20 uur op het gemeentehuis van Zandhoven,
------- Liersebaan nr 12.
Arrondissement __________________________________________________________________
-------
Antwerpen
-------
Gemeente
-------
ZANDHOVEN DAGORDE
-------

1 Kosteloze grondafstand langsheen de Boutersemdreef, Disselbraak en Ringlaan:- al of niet goedkeuren.

2 Kosteloze grondafstand langsheen de Keulsebaan:- al of niet goedkeuren.

3 Kosteloze grondafstand hoek Driehoekstraat/Rector De Ramstraat:- al of niet goedkeuren.

4 Kosteloze grondafstand langsheen de Galgeweg:- al of niet goedkeuren.

5 Al of niet stemmen van een stedenbouwkundige verordening m.b.t. de zorgwoning.

Deze verordening sluit toch niet uit dat in eengezinswoningen andere vormen van samenwonen kunnen plaatsvinden dan het traditionele gezin? Bv verschillende jongeren die besluiten om te gaan samenwonen, dit om de kosten te drukken en het wonen betaalbaar te houden. Gemeentebesturen blijken onderling verschillende regels te hanteren in verband met samenhuizen / gemeenschapswonen. Bejaardentehuizen, kloostergemeenschappen, beschut wonen, peda’s (studentenhuizen) worden zonder probleem erkend als gemeenschapshuis.
Voor alle andere situaties wordt je ofwel afzonderlijk gedomicilieerd (met eigen huisnummer (1, 2, 3, … of 4A, 4B,4C,...) of wordt er uitgegaan van het systeem van één gezinshoofd en gezinsleden. Hoe wordt hiermee in Zandhoven omgegaan?

Het antwoord hierop was die andere vormen van samenwonen in eengezinswoningen wel degelijk kunnen blijven bestaan.



6 Al of niet stemmen van een stedenbouwkundige verordening inzake “Stedenbouwkundig attest van conformiteit”.

Op het eerste gezicht is het wel knap dat Zandhoven er als eerste gemeente in slaagt om een conformiteitsattest uit te vaardigen, iets waar de Vlaamse regering nog niet in geslaagd is. Alleen moeten we wel nagaan of de problemen die de Vlaamse regering ondervond bij het opstellen van dit attest wel opgelost zijn door Zandhoven.
1) Een eerste vraag die zich stelt is wie het attest moet afleveren. Voor de architect die de bouw begeleid is het zijn wettelijke plicht om de werken correct uit te voeren. Dus wat is dan de meerwaarde van dit conformiteitsattest. Trouwens, een architect die van zichzelf zegt dat hij zijn werk niet goed doet, zul je niet snel tegenkomen. Een andere mogelijkheid is dat een derde partij ingeschakeld wordt; dit kan bv een externe architect zijn , maar die moet dan het werk van zijn collega controleren, iets wat tot deontologische problemen kan leiden. Een andere derde partij kan de overheid (gemeente) zijn, zoals nu al is of zou moeten zijn.
2) Een ander probleem is de mogelijkheid dat er nog werken kunnen uitgevoerd worden nadat het attest werd afgeleverd, ik denk hier bv veel te grote tuinhuizen, garages, opritten en dergelijke. Wanneer moet dus zo’n attest afgeleverd worden?
Andere vragen die zich stellen:
3) Wie wordt verantwoordelijk gesteld bij bouwmisdrijven: de bouwheer of de architect ?
4) Wat is "conform", immers wat bij onvoorziene omstandigheden wordt afgeweken van de bouwvergunning bv. bij renovatie blijkt afbraak van bepaalde structuurbepalende constructiedelen toch noodzakelijk wat niet voorzien was op de bouwaanvraagplannen
Kortom: zolang deze vragen niet beantwoord zijn, levert dit document geen enkele meerwaarde op en is het eigenlijk een gemakkelijksheidsoplossing: het document zit in het dossier , dus zal het wel in orde zijn.
Onthouding
Zoals verwacht kregen we te horen dat het raar was dat Groen! bedenkingen maakte op dit punt omdat Groen! toch altijd een punt maakt(e) van de strijd tegen bouwmisdrijven. Dat dit attest weinig of geen meerwaarde hierin biedt ging er bij het schepencollege niet echt in.

7 Al of niet huren van een perceel grond gelegen langsheen de Heuvelstraat te Pulle.
(ter info het gaat hier om een stuk bos en weiland dat aan de scouts en bij uitbreiding aan heel de zandhovense jeugd ter beschikking wordt gesteld als speelruimte)
Uiteraard juichen we dit initiatief toe. Vraag: nu dit goedgekeurd wordt in de gemeenteraad, hoe wordt dit naar de jeugd gecommuniceerd, is er een soort van inhuldigingsplechtigheid waarop naast de jongeren ook de gemeenteraadsleden worden uitgenodigd?

Zoals we al wisten was het speelbos met weide vorige week al ingehuldigd zonder dat het eerst was goedgekeurd in de gemeenteraad. Het schepencollege wou het zo snel inhuldigen omdat het verrassing moest zijn. Dat daarvoor de gemeenteraad opzij gezet werd moesten we er dan maar bij nemen.
(Ps: omdat het om een verrassing ging is er op voorhand ook geen overleg gepleegd met de scouts of andere jeugdverenigingen)

8 Al of niet huren van een evenemententent.

In de motivering van de huur wordt verwezen naar het belang van grote jaarlijks terugkerende evenementen: maar gezien er slechts voor één maand gehuurd wordt zijn sommige van die grote evenementen belangrijker dan andere, hoe wordt er een selectie gemaakt van welke activiteit wel en welke niet?
Meer algemeen zien we hier het resultaat van een beleid dat er na 36 jaar nog niet in geslaagd is om voor een degelijke accommodatie voor verenigingen te zorgen.

Blijkbaar heeft het schepencollege in het begin van het jaar naar de verschillende verenigingen gecommuniceerd dat er tijdelijk een tent zou staan en dat ze in functie hiervan hun “grote” activiteiten moesten plannen.




9 Al of niet uitvoeren van herinrichtingswerken aan het sportcentrum ‘Het Hof Einde’.

10 Kleuterschool Massenhoven:- aankoop van een speeltuigencombinatie.

11 Al of niet aannemen van een deontologische code voor lokale mandatarissen.

12 Vaststelling van de jaarrekening 2006.

Twee korte opmerkingen: p 84:Voor de week van de amateurkunsten werd 1250 euro begroot en slechts 400 uitgegeven. We denken dat dit overigens lovenswaardig en succesvol initiatief nog wat meer logistieke ondersteuning kan gebruiken en dan denken we vooral aan materiaal waarmee de kunstwerken worden opgehangen of waarop ze worden tentoongesteld
P 106: Nog steeds staan daar die 5000 euro voor “dokters in de Andes” vermeld, we hopen dat dit de laatste keer is dat we die in een begroting of begrotingsrekening tegenkomen. Dit heeft niets met ontwikkelingssamenwerking te maken maar alles met religieus fanatisme

13 Proces-verbaal van de kas van de gemeenteontvanger.

14 Al of niet overgaan tot de verkoop van SUEZ-aandelen.

We vinden deze verkoop een zeer goei zaak omdat we hierdoor een uitstap doen uit de kernenergie waar in Suez investeert. We stellen dan ook voor om (een deel van) dit geld te besteden aan duurzame energiebronnen ( zonnepanelen op het gemeentehuis, windmolens langs het albertkanaal, subsidies aan duurzame bouwers, passiefhuizen..) of te beleggen in duurzame fondsen.

15 Gemeentelijke openbare bibliotheek:- wijziging van de beheerswijze.

16 Onderwijs:- vacantverklaringen: kinderverzorg(er)(ster), zorgcoördinator en administratief medewerk(er)(ster).



17 Interlokale vereniging ‘Sportregio Midden-Provincie’:- al of niet goedkeuren van de samenwerkingsovereenkomst.

18 Interlokale vereniging ‘Sportregio Midden-Provincie’:- al of niet goedkeuren van het jaarverslag 2006 en het resultaat 2006.

19 Interlokale vereniging ‘Sportregio Midden-Provincie’:- verkiezing van een vertegenwoordiger en zijn plaatsvervanger in het beheerscomité.

20 Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn:- aanwijzing van een vertegenwoordiger en zijn plaatsvervanger voor de gewone en buitengewone vergaderingen.

21.Gemeentelijke Holding nv:- aanwijzing van een vertegenwoordiger en zijn
plaatsvervanger voor de gewone en buitengewone vergaderingen.

22.TELEKEMPO:
a) vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente alsmede goedkeuring van de agendapunten van de algemene vergadering van 14 juni 2007;
b) aanwijzing van een vertegenwoordiger van de gemeente en diens plaatsvervanger voor de algemene vergadering van 14 juni 2007.

23. I.V.C.A.:
a) vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente alsmede goedkeuring van de agendapunten van de algemene vergadering van 14 juni 2007;
b) aanwijzing van een vertegenwoordiger van de gemeente en diens plaatsvervanger voor de algemene vergadering van 14 juni 2007.

24. IGEAN dienstverlening:
a) vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente alsmede goedkeuring van de agendapunten van de jaarvergadering van 15 juni 2007;
b) aanwijzing van een vertegenwoordiger van de gemeente en diens plaatsvervanger voor de jaarvergadering van 15 juni 2007.

25. IGEAN dienstverlening: aanwijzing van een vertegenwoordiger van de
gemeente en diens plaatsvervanger voor de buitengewone algemene
vergadering van 15 juni 2007.

26. IGEAN milieu & veiligheid:
a) vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente alsmede goedkeuring van de agendapunten van de jaarvergadering van 15 juni 2007;
b) aanwijzing van een vertegenwoordiger van de gemeente en diens plaatsvervanger voor de jaarvergadering van 15 juni 2007.






27. CIPAL:
a) vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente alsmede goedkeuring van de agendapunten van de algemene vergadering van 15 juni 2007;
b) aanwijzing van een vertegenwoordiger van de gemeente en diens plaatsvervanger voor de algemene vergadering van 15 juni 2007.

28. IVEKA:
a) vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente alsmede goedkeuring van de agendapunten van de algemene vergadering van 20 juni 2007;
b) aanwijzing van een vertegenwoordiger van de gemeente en diens plaatsvervanger voor de algemene vergadering van 20 juni 2007.

29. IKA:
a) vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente alsmede goedkeuring van de agendapunten van de gewone algemene vergadering van 25 juni 2007;
b) aanwijzing van een vertegenwoordiger van de gemeente en diens
plaatsvervanger voor de gewone algemene vergadering van 25 juni 2007.

30 ETHIAS VERZEKERING: aanwijzing van een vertegenwoordiger en zijn
Plaatsvervanger voor de gewone en buitengewone vergaderingen.

31. IGAO:
a) vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente alsmede goedkeuring van de agendapunten van de jaarvergadering van 26 juni 2007;
b) aanwijzing van een vertegenwoordiger van de gemeente en diens plaatsvervanger voor de jaarvergadering van 26 juni 2007.

32. Plannen inplanting serviceflats aan Pniel in Pulderbos.

Groen! vindt serviceflats erg belangrijk maar 100 op die locatie lijkt meer te zijn dan die omgeving daar kan dragen. Trouwens , serviceflats horen meer in het centrum van een gemeente thuis waardoor de bewoners meer mogelijkheden hebben voor sociale contacten (winkelen,…) ; Ook hier is een rol voor de gemeente weggelegd om samen met het ocmw serviceflats op te richten , een taak die Zandhoven in het verleden vaak van zich heeft afgeschoven. (verkoop gronden Jumpinghal, grond in Massenhoven

33. Bouwen van 100 service-flats rusthuis Pniel

34. Grachten Rusthuislaan-Kruisdreef-Witte Hoeve




De Voorzitter van de Gemeenteraad,



W. De Bie


Bijlage: voorstellen van beslissingen

Nota: Wegens vakantie van de secretaris, gelieve de (eventuele) bijkomende agendapunten, te mailen naar info@zandhoven.be.
>
[+/-] Artikel lezen / verbergen

13 mei 2007

Zwerfvuilopruimactie - Reddeijsbeer.be




"In Zandhoven was het op 12 mei zwerfvuilopruimactie. Groen! kon hier uiteraard niet ontbreken. Na een voormiddag blikjes en andere rommel opruimen werd deze actie aan het containerpark afgesloten met tas koffie, een boterham en een groepsfoto. We troffen daar een verdwaalde ijsbeer aan.Door de temperatuursstijging is hij totaal het noorden en het poolijs kwijtgeraakt. Hij werd goed opgevangen door de vele deelnemers en mocht mee op de groepsfoto. Voor meer informatie over de lotgevallen van onze ijsbeer kan je terecht op www.reddeijsbeer.be "
>
[+/-] Artikel lezen / verbergen

05 mei 2007

Verslag gemeenteraad 19 april 2007

Provincie De Voorzitter van de Gemeenteraad van de gemeente Zandhoven verzoekt
------- de leden van de Gemeenteraad – voor de eerste maal – te vergaderen
Antwerpen op donderdag 19 april te 20 uur op het gemeentehuis van Zandhoven,
------- Liersebaan nr 12.
Arrondissement __________________________________________________________________
-------
Antwerpen
-------
Gemeente
-------
ZANDHOVEN DAGORDE
-------


1. Al of niet goedkeuren van een algemeen beleidsprogramma.

Het is altijd leuk om zo’n document te lezen: er staan mooie woorden in, het schept een aantal verwachtingen. Alleen blijft de vraag hoe worden die woorden vertaald naar concrete realisaties. Enkele voorbeelden:
p 19: inspraak en informatie vindt men heel belangrijk: maar anderzijds wordt het vragenhalfuurtje voor de gemeenteraad afgeschoten en is een volwaardige redactieraad voor het gemeenteblad niet haalbaar.
P 35 : het contact tussen buurtbewoners wil men bevorderen maar een speelstraat is dan weer te veel van het goede
P34: men wil voorbeeldacties opzetten rond alternatieve energie, maar als Groen! indertijd vroeg om zonnepanelen op het nieuwe gemeentehuis te plaatsen werd dat mooi weggelachen
P20: adviesraden wil men regelmatig raadplegen en om advies vragen. Toch zien we op p 37 bij ontwikkelingssamenwerking nog steeds dat ( de middeleeuwse praktijken van) Dokters in de Andes gesteund worden ondanks de zeer negatieve adviezen hierover van de raad van ontwikkeling. Trouwens, heel dat hoofdstukje rond ontwikkelingssamenwerking dient volgens ons herschreven te worden. Het gaat totaal voorbij aan de visie dat lokaal beleid zich niet op een eiland afspeelt maar dat er ook rekening moet gehouden worden met de belangen van anderen inclusief de belangen van de Derde Wereld. De Grenzenloze Werelddag reduceren tot een eetfestijn is toppunt van cynisme .
P 23 : de jeugd kan rekenen op zeer uitgebreide steun en vakantiewerking mag uitgebreid worden. Maar tegelijkertijd worden de vakantiejobs voor studenten afgeschaft.
Wat we eigenlijk willen aantonen is dat je met zo’n document,waar op zich heel wat positieve zaken instaan, nog veel kanten uitkan . Wij zullen vanuit de oppositie al die zaken beslissing per beslissing beoordelen.
Onthouding

2. Definitieve goedkeuring van het rooilijn- en innemingsplan ‘Het Veld en Beggard (deel).

3. Al of niet uitvoeren van buitengewone herstellingswerken aan de voetpaden in de Veldstraat en Amelbergastraat (deel).

4. Al of niet vernieuwen van wegmarkeringen op het wegennet.

Is het mogelijk om zebrapaden 2x per jaar te schilderen? We stellen op verschillende plaatsen vast dat die zebrapaden na een half jaar nauwelijks nog zichtbaar zijn door het vele verkeer dat er over rijdt. Hierdoor komt de veiligheid van de zwakke weggebruiker in gevaar.

5. Onderhoudswerken aan asfaltwegen (dienstjaar 2007): al of niet goedkeuren van het ontwerpbundel.

6. Al of niet stemmen van een stedenbouwkundige verordening inzake “Stedenbouwkundig attest van conformiteit”.

Gezien wij de agenda en bijbehorende stukken te laat (maandag ipv donderdag) gekregen hadden, hebben we te weinig tijd gehad om over dit punt de nodige informatie op te vragen bij een door ons gekende architect. We hebben dan ook aan het schepencollege gevraagd om dit punt naar de volgende zitting te verdagen, wat ook aanvaard werd

7. Treffen van een beslissing met betrekking tot de aanpassing van ontwerpakten of ontwerp van overeenkomsten ingevolge het ingaan van een nieuwe legislatuur.

8. Al of niet overgaan tot de organisatie en ondersteuning van een algemene zwerfvuilopruimactie.

Goed initiatief
Hoe wordt dit gecommuniceerd naar de bevolking?
Hoe gaat u een voorkomingsbeleid voeren zodat de bevolking niet elk jaar moet opgetrommeld worden want dan zal de motivatie verzwakken?
Terzijde, kunnen de 2 voertuigen die reeds een aantal jaren zonder nummerplaat in de Rusthuislaan staan, ook verwijderd worden. (Rolstoel)wandelaars ervaren die auto’s als onveilig als er tegenliggers aankomen



9. Al of niet aankopen van een mini-tractor (grasmaaier).

In welke mate gaat men bij de aankoop rekening houden met het milieu- aspect. Zo zijn er momenteel landbouwbouw en tuin- machines op de markt op biodiesel rijden, die een dubbel aandrijfsysteem hebben waardoor ze veel minder verbruiken als ze op de openbare weg rijden, met remmen uit asbestvrijmateriaal, katalysator en milieuvriendelijke lak (zie ook www.vormec.nl ,iseki en het milieu)

10. Toerisme: samenwerkingsverband ‘Land van Playsantiën’: al of niet goedkeuren van een samenwerkingsovereenkomst.

11. Fiets- en wandeltocht “1000 Zonnen & Garnalen”: al of niet optreden als gastgemeente op zondag 10 juni 2007.

Dat Zandhoven op de VRT komt en daardoor gepromoot wordt vinden we een goed idee en dat de gemeente dit logistiek ondersteunt vinden we ook OK . Maar daarvoor dan ook nog 10000 euro (excl btw) betalen, dat vinden iets te veel van het goede; De VRT werkt met ons belastingsgeld en dan zouden we nog een 2de keer moeten betalen. In het contract wordt ook vermeld dat de catering bij vertrekpunt en aankomst door de VRT verzorgd wordt waardoor onze middenstand in de kou blijft staan. Ook het tijdstip lijkt ons wat ongelukkig, heel wat gemeentepersoneel moet die dag al voor de verkiezingen werken. Tot slot heeft het gemeentebestuur geen inhoudelijke inbreng en kan de VRT dus zelf bepalen wat gefilmd en uitgezonden wordt en voor 10000euro mag je toch op zijn minst wat inspraak verwachten
Onthouding


12. Vaststelling van het aandeel van het O.C.M.W. in het Gemeentefonds.

13. Al of niet aanvaarden van een legaat.

14. Beslissing tot gezamenlijke aankoop door de gemeente van gas voor zijn installaties en gebouwen.


15. Al of niet goedkeuren van een overeenkomst tussen de gemeente Grobbendonk en de gemeente Zandhoven met betrekking tot de organisatie van een snelle brandweerhulpverlening op de autostrade E 313.

16. Beslissing met betrekking tot de uitvoering van de overeenkomst tot deelname aan het Hidrorio-project van Pidpa.

17. PIDPA: vaststelling van het mandaat van de afgevaardigde van de gemeente, goedkeuring van de agendapunten en aanwijzing van een vertegenwoordiger en diens plaatsvervanger voor de statutaire vergadering van 18 juni 2007, alsmede voordracht van een vertegenwoordiger voor het A-adviescomité en het B-adviescomité.

18. IKA: al of niet goedkeuren van het ontwerp van statutenwijziging.

19. IGEAN milieu & veiligheid: al of niet goedkeuren van het ontwerp van statutenwijziging.

20. IGEAN dienstverlening: al of niet goedkeuren van het ontwerp van statutenwijziging.

21. Kerkfabriek O.-L.-Vrouw: rekening 2006: advies te verlenen.

22. Kerkfabriek Sint-Petrus & Paulus: rekening 2006: advies te verlenen.

23. Kerkfabriek Sint-Amelberga: rekening 2006: advies te verlenen.

24. Kerkfabriek Sint-Stefaan: rekening 2006: advies te verlenen.

25. Aanvullend politiereglement: invoeren van een verbod voor het gemotoriseerd verkeer te 2242 Zandhoven (deelgemeente Pulderbos) in delen van de Bakkerijstraat en de Herdersweg die verbinding geven met de Roosten.

26. Overweging tot aankoop van kleine vuilniszakken.

27. De banken langs het Albertkanaal aan de Watersportlaan te Viersel.

Geheime zitting

1. Onderwijs: affectaties.

2. Brandweer: aanstellingen tot vrijwillig brandweerman.


De Voorzitter van de Gemeenteraad,



W. De Bie


Bijlage: voorstellen van beslissingen
>
[+/-] Artikel lezen / verbergen