04 maart 2007

Verslag gemeenteraad 15 februari 2007

       Provincie                              De Voorzitter van de Gemeenteraad van de gemeente Zandhoven verzoekt
          -------                   de leden van de Gemeenteraad – voor de eerste maal – te vergaderen
     Antwerpen              op donderdag 15 februari 2007 te 20 uur op het gemeentehuis van Zandhoven,
          -------                Liersebaan nr 12.
 Arrondissement          __________________________________________________________________
          -------                                               
     Antwerpen                                           
          -------                                               
      Gemeente                             
          -------
 ZANDHOVEN         DAGORDE
          -------

 
1.        Kennisgeving van het besluit van de Raad voor Verkiezingsbetwistingen voor de provincie Antwerpen van 23 januari 2007, houdende geldigverklaring van de OCMW-raadsverkiezingen van Zandhoven.
 
2.        Kennisgeving van het besluit van de Deputatie van de Provincieraad van Antwerpen van 25 januari 2007, waarbij de verkiezing van de leden van de politieraad werd geldig verklaard.
 
3.        Kosteloze grondafstand:- Het Veld:- al of niet goedkeuren.
 
4.        Al of niet definitief verkopen van een perceeltje grond gelegen langsheen het Pauwenveld aan de intercommunale IVEKA.
 
5.        Al of niet intrekken van gemeentelijke bouwverordeningen van de vroegere deelgemeente Zandhoven.
 
Het gaat hier om verordeningen van de jaren 20 van vorige eeuw; is er een bepaalde reden waarom ze nu (pas) worden ingetrokken?
 
Deze verordeningen zijn volledig achterhaald door nieuwe verkavelingsvoorschriften en moeten dus ingetrokken worden
 
6.        Princiepsbeslissing met betrekking tot het al of niet uitvoeren van wegen- en rioleringswerken in de weekendzone gelegen aan de Keulsebaan te Pulle.
 
Groen! is van in het begin tegen de realisatie van deze weekendzone geweest, net als vele Pullenaars trouwens,. Het gaat hier om een bosgebied waar vroeger jeugdbewegingen met tenten op kamp kwamen. En nu wil men daar een weekendzone maken. Momenteel laat men op veel plaatsen en ook in Zandhoven de weekendzones en vooral de permanente bewoning ervan uitdoven. Met de ontwikkeling van deze weekendzone gaan we juist terug problemen van permanente bewoning creëren. Tegen
 
Schepen Lenaerts wees erop dat het volgens het gewestplan wel degelijk weekendzone was, dat wisten we ook wel. Maar het kon er bij hem niet in dat het niet logisch dat dit een weekendzone is . Dat het bij de opmaak van het ruimtelijkstructuurplan gewijzigd had kunnen worden, ging er blijkbaar ook niet in.
 
7.        Al of niet goedkeuren van het tracé van de weg aan te leggen in de verkaveling Sparrendreef-Dennenlaan.
 
Alhoewel dit terrein een woonparkgebied is kun je je wel afvragen of het in deze tijd nog verantwoord is om dit gebied ook effectief te ontwikkelen; Het bouwen van woningen hier, ver van elk centrum, betekent immers dat er weer veel extra autoverplaatsingen gaan gebeuren, (naar de bakker, kinderen naar school enz). En dit betekent bijkomende CO2-uitstoot die ons verder van de Kyoto-doelstellingen verwijdert. Willen we ooit die meer dan noodzakelijke doelstelling halen dan is het bouwen van windmolens en het goed isoleren van huizen niet voldoende maar zijn ook andere maatregelen noodzakelijk, ook op vlak van ruimtelijke ordening. In onze bedenkingen rond het ruimtelijk structuurplan hebben we gewezen  op het belang van inbreiding in bestaande wooncentra. Maar hier stellen we weer vast dat het om uitbreiding gaat in afgelegen gebied. Als we een effectief  een toekomstgericht en lange termijn beleid durven voeren, dan moeten we zulke uitbreidingen in vraag durven stellen. Dan moeten we keuzes maken; ofwel een beleid met minder CO2 uitstoot, dat ten goede komt aan de komende generaties  ofwel een korte termijn beleid met financieel voordeel voor enkelen. Onthouding
 
Schepen Lenaerts volgde ons wel wat betreft de idee van inbreiding, maar uitbreiding moest volgens hem evenzeer kunnen omdat er volgen hem er een  tekort aan bouwplaatsen is
 
 
 
8.        Al of niet goedkeuren van het ontwerpbundel met betrekking tot de restauratiewerken uit te voeren aan de Sint-Petrus en Pauluskerk van Pulle.
 
9.        Al of niet uitvoeren van onderhouds- en verbeteringswerken aan de woning gestaan Beggard nr. 2.
 
Op zich een goed plan om de mogelijkheden voor “Stekelbees” uit te breiden. Al lijkt 125.000euro veel geld voor onderhouds- en verbeteringswerken. Kan men met dat bedrag niet beter iets totaal nieuws neerzetten?
 
Volgens de burgemeester bood de woning voldoende mogelijkheden om het te renoveren
 
10.    Beslissing tot het al of niet aankopen van een kilverbord alsmede goedkeuring van de lastvoorwaarden.
 
11.    Beslissing tot het al of niet aankopen van restafvalzakken en PMD-zakken.
 
12.    Al of niet overgaan tot de aankoop van hard- en software voor de gemeentelijke administratieve diensten alsmede goedkeuring van de lastvoorwaarden.
 
Sinds dit jaar krijgen de gemeenteraadsleden bijna alle documenten van de agendapunten op (heel veel) papier thuis bezorgd. Wordt er met deze nieuwe informatica-infrastructuur  de mogelijkheid voorzien dat we als gemeenteraadslid de documenten via intra-net kunnen raadplegen. Dit zou heel wat papier besparen.
 
Er wordt naar gestreefd om zoveel mogelijk via email/intranet te laten verlopen
 
13.    Beslissing tot het al of niet verlenen van een beperkt mandaat aan Iveka voor de vervanging van armaturen en palen door slijtage of herstelling ingevolge schadegevallen met onbekende dader.
 
14.  Al of niet wijzigen van een vroeger getroffen beslissing inzake de samenstelling van de lijst van de culturele geledingen die zetelen in de cultuurraad.
 
Als reden voor de wijziging van de samenstelling van de cultuurraad wordt verwezen naar een advies van werkgroep van de cultuurraad. Wat houdt dit advies juist in. Waarom willen ze de samenstelling veranderen?
 
Door bepaalde verenigingen onder een zelfde categorie te plaatsen kunnen meer geledingen uit het culturele middenveld een plaats krijgen in de cultuurraad. In plaats van 2 deskundigen is er nu plaats voor 4 deskundigen ( die deskundigen worden, in geval er meer dan 4 kandidaten zijn, door het schepencollege aangeduid)
 
 
 
15.  Al of niet vaststellen van een forfaitaire kostenvergoeding voor de molenaar-vrijwilliger van de windmolen van Pulderbos.
 
16.  Begrotingsrekening 2005 & balans d.d. 31 december 2005:- akteneming van de goedkeuring door de heer Gouverneur.
 
17.  Begrotingswijziging nr. 3 en 4 (gewone en buitengewone dienst):- akteneming van het nazicht door de dienst “Toezicht Financiën Gemeenten” van het Vlaams Ministerie van Bestuurszaken, Agentschap voor Binnenlands Bestuur, Afdeling Antwerpen.
 
18.  Politiedotatie 2007:- akteneming van het besluit van de Gouverneur van de provincie Antwerpen van 15 januari 2007, houdende goedkeuring van de financiële bijdrage 2007 aan de politiezone ZARA.
 
19.  Proces-verbaal van onderzoek van de kas van de gemeenteontvanger.
 
20.  Kerkfabriek Sint-Petrus en Paulus:- 1ste begrotingswijziging:- advies te verlenen.
 
21.  Aanvullend politiereglement: al of niet invoeren van een verbod tot parkeren in een gedeelte van de Parochiestraat in de deelgemeente Viersel.
 
22.  Aanvullend politiereglement:- al of niet invoeren van een verlaging van de snelheidsbeperking tot max. 70 km/uur in een gedeelte van de Herentalsebaan in de deelgemeente Viersel.
 
Een verlaging van de max. snelheid naar 70km/uur vinden we een zeer positieve maatregel. Maar het zou ook zinvol zijn om heel de gemeente eens te bekijken voor wat betreft snelheidsbeperkingen. We denken hierbij aan: einde van de Molenheide in Pb,  het einde van de Herentalsebaan  in Massenhoven, de Boudewijnlaan in Pulle centrum.
 
Volgens de burgemeester wordt elk jaar de gemeente in haar geheel bekeken.
Schepen Lenaerts wees er op dat er op het einde van molenheide wel 90 mag gereden worden maar dat het daar niet kan (….) en dat daar toch geen fietser meer rijden (….)
Volgens ons wordt het hoog tijd dat 70 de regel wordt ipv 90
 
 
Voor de volgende punten 23 tot en met 35 hadden we op voorstel van de VLD-LA samen met de SP-a-spirit  afgesproken om op voorhand te vragen of er voor elke oppositiepartij ook een mandaat zou kunnen voorzien worden. Zoals verwacht werd dit voorstel weggelachen door de meerderheid. Voor de “lol” hebben we dan zelf af en toe een tegenkandidaat voorgesteld, die het – ook zoals verwacht – niet haalde….
 
23.  IGEAN dienstverlening:
a)   vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente alsmede goedkeuring van de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van 28 februari 2007;
b)  aanwijzing van een vertegenwoordiger van de gemeente en diens plaatsvervanger voor de buitengewone algemene vergadering van 28 februari 2007;
c)   voordracht van een kandidaat-bestuurder.
 
24.  IGEAN milieu & veiligheid:
a)   vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente alsmede goedkeuring van de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van 28 februari 2007;
b)  aanwijzing van een vertegenwoordiger van de gemeente en diens plaatsvervanger voor de buitengewone algemene vergadering van 28 februari 2007;
c)   voordracht van een kandidaat-bestuurder, van een kandidaat-lid van het adviescomité ‘milieu’ en van een kandidaat-lid van het adviescomité ‘veiligheid’.
 
25.  PIDPA:
a)   vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente alsmede kennisneming van de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van 5 maart 2007;
b)  aanwijzing van een vertegenwoordiger van de gemeente en diens plaatsvervanger voor de buitengewone algemene vergadering van 5 maart 2007, alsmede voordracht van een kandidaat-bestuurder.
 
26.  IKA:
a)   vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente alsmede kennisneming van de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van 12 maart 2007;
b)  aanwijzing van een vertegenwoordiger van de gemeente en diens plaatsvervanger voor de buitengewone algemene vergadering van 12 maart 2007, alsmede voordracht van een kandidaat-bestuurder.
 
27.  TELEKEMPO:
a)   vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente alsmede kennisneming van de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van 15 maart 2007;
b)  aanwijzing van een vertegenwoordiger van de gemeente en diens plaatsvervanger voor de buitengewone algemene vergadering van 15 maart 2007.
 
28.  CIPAL:
a)   vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente alsmede goedkeuring van de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van 16 maart 2007;
b)  aanwijzing van een vertegenwoordiger van de gemeente en diens plaatsvervanger voor de buitengewone algemene vergadering van 16 maart 2007.
 
29.  IVEKA:
a)   vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente alsmede kennisneming van de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van 20 maart 2007;
b)  aanwijzing van een vertegenwoordiger van de gemeente en diens plaatsvervanger voor de buitengewone algemene vergadering van 20 maart 2007;
c)   voordracht van een kandidaat-bestuurder.
 
30.  I.V.C.A.:
a)   vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente alsmede goedkeuring van de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van 2 maart 2007;
b)  aanwijzing van een vertegenwoordiger van de gemeente en diens plaatsvervanger voor de buitengewone algemene vergadering van 22 maart 2007.
 
31.    IGAO:
a)   vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente alsmede kennisneming van de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van 27 maart 2007;
b)  aanwijzing van een vertegenwoordiger van de gemeente en diens plaatsvervanger voor de buitengewone algemene vergadering van 27 maart 2007;
c)   voordracht van een kandidaat-bestuurder.
 
32.    C.V. ZONNIGE KEMPEN:- aanwijzing van een vertegenwoordiger van de gemeente en diens plaatsvervanger voor de algemene vergadering alsmede voordracht van een kandidaat-bestuurder.
 
33.    VZW LOGO ANTWERPEN NOORD:- aanwijzing van een vertegenwoordiger van de gemeente en diens plaatsvervanger voor de algemene vergadering alsmede voordracht van een kandidaat-bestuurder.
 
34.    VZW VVSG:- aanwijzing van een vertegenwoordiger van de gemeente en diens plaatsvervanger voor de algemene vergadering.
 
35.    VZW VERENIGING VOOR OPENBAAR GROEN:- aanwijzing van een vertegenwoordiger van de gemeente en diens plaatsvervanger voor de algemene vergadering.
 
36.    Vragenhalfuurtje/ inspraakmogelijkheden
 
Dit punt werd door de VLD-La op de agenda geplaatst. Het hield in dat er de mogelijkheid werd gecreëerd dat individuele burgers voor de gemeenteraad vragen kunnen stellen aan het schepencollege, dit onder wel omlijnde voorwaarden (tijdsduur, inhoud,…)
 
Wij hebben dit punt gesteund, de cd&v meerderheid (zoals te verwachten) niet, de SP-a-spirit onthield zich (…); Volgens de burgemeester zijn er al genoeg inspraakmogelijkheden (adviesraden, de gemeenteraadsleden en schepenen kunnen aangesproken worden, de burgemeester zijn deur staat elke voormiddag open,…)
Maar de individuele burger die zijn stem wil laten horen, los van elke partij, blijft dus in Zandhoven in de kou staan
 
 
Vragenronde:
 
Dit jaar wordt op verschillende plaatsen de negenhonderste verjaardag van het Hertogdom Brabant herdacht. Ook Zandhoven behoort tot dit gebied. Om hun steentje bij te dragen tot deze viering hebben zowel de Nederlandse als de Belgische groene partijen besloten om aan de 251 gemeenten van dit hertogdom 3 zilverlinden te schenken. Deze bomen staan ook symbool voor de strijd tegen de CO2-uitstoot en voor het  behalen van de Kyoto-normen. Ook wij, Groen! Zandhoven, bieden 3 zilverlinden aan onze gemeente aan. De bedoeling is om die op het openbare terrein te planten. Zelf hadden we aan het plein van Bogaerevelden gedacht.
 
De bomen werden in dank aanvaard en zijn reeds te bewonderen op het grasveld aan de Bogaerevelden
 
 
Geheime zitting
        
1.     Onderwijs:- benoeming van twee kleuteronderwijzers (12/24ste).
 
2.     Rondleiding van de nieuwe mandatarissen:- vastleggen van een datum.
 
 
 
 
 
De Voorzitter van de Gemeenteraad,
 
 
 
 
 
 
W. De Bie
 
 
 
 
 
 
                                                                                                                    
>
[+/-] Artikel lezen / verbergen