19 juni 2006

Trage wegen



Op 7 juni verscheen in "Gazet Van Antwerpen" volgend artikel over "trage wegen":

Groen! klaagt in zijn krantje het verdwijnen van trage wegen in Zandhoven aan. Het gaat om kleine verbindingspaadjes die doorgaans alleen door voetgangers of fietsers worden gebruikt. Vorig jaar werd er al zo'n zandweg afgesloten tussen de Fonteinstraat en de Grensstraat in Pulle, onlangs stootten de scouts op een afgesloten wandelpad aan de Zandhovense Willeboorden in de buurt van de Voort.

"Dat pad staat niet in de Atlas van de Wegen, maar is wel altijd als dusdanig gebruikt geweest", vertelt Ward Belmans (Groen!). Volgens de gemeente Zandhoven heb je als wandelaar weinig verweer als een eigenaar beslist om zo'n oude voetweg af te sluiten. Het gaat om privé-wegen. "Maar wij betwisten dat", zegt Belmans. "De praktijk wijst uit dat als een gemeente zo'n afsluiting van een trage weg voor de vrederechter brengt, de eigenaar bijna altijd in het ongelijk wordt gesteld en zijn pad opnieuw moet openmaken. Doordat er tientallen jaren doorgang werd verleend, is die doorgang een verworven recht geworden. Op de website van de vzw Trage Wegen kan je verscheidene van die gewonnen rechtszaken terugvinden." Ook Kries Van Zele van de Zandhovense Natuurgidsen vindt het jammer dat de weg aan de Willeboorden dicht is. "Ik ben er een paar weken geleden nog geweest. Toen kon je er nog langs."
Burgemeester Willy De Bie (CD&V) zal de zaak laten nakijken. "Als ik me niet vergis gaat het in het geval van de Willeboorden om een paadje dat gedeeltelijk in eigendom is van de familie Van de Werve. Je kan er wel nog langs, maar dan moet je aan de uiterste zijde gaan."

Crossers en quads

Aan het afsluiten van trage wegen ligt niet altijd onwil aan de basis. Sommige boeren gaan tot die drastische beslissing over omdat hun veldwegen kapot worden gereden door crossmotoren en quads.

Ook in Pulderbos, op de brede zandweg achter het Revalidatiecentrum, wordt tijdens het weekeinde volop met quads en motoren gereden, tot frustratie van de wandelaars en ruiters daar. "Vanuit de buurt van het Revalidatiecentrum ontvingen wij nog geen klachten", zegt Hubert Claessens van de politiezone Zara. "Maar we hoorden wel al dat er in de bossen rond Het Kruis vaak wordt gecrosst."
Mogelijk hebben de quadrijders hun crossterrein verlegd richting Vorselaar en Pulderbos na een gecoördineerde actie in Herentals, vermoedt de bevoegde boswachter Patrick Reijnders. "Voor alle duidelijkheid: crossmotoren en quads mogen niét in de bossen rijden", stelt Reijnders duidelijk. "Tijdens onze weekenddienst zijn wij met onze jeeps kansloos. Vaak kunnen wij alleen de nummerplaten fotograferen, maar die worden dan weer bewust met slijk onleesbaar gemaakt of omgeplooid. De slagbomen die we plaatsen worden gewoon doorgezaagd. Wie in het weekend in het bos geconfronteerd wordt met wildcrossers waarschuwt best de politie. Als er genoeg klachten zijn kunnen wij samen met de politie een gecoördineerde actie houden." Ook de politie stelt voor om de overtredingen te rapporteren.
>
[+/-] Artikel lezen / verbergen