04 januari 2007

Gemeenteraad 2 januari 2007

1)kennisgeving van de beslissing van de raad voor verkiezingsbetwistingen , houdende geldigverklaring van de gemeenteraadsverkiezingen van 8 oktober 2006

Het ging hier om een klacht van Thierry Van De Werve die door de raad van verkiezingsbetwistingen grotendeels niet ontvankelijk werd verklaard en verder verworpen werd.

2)mededeling van de benoeming en de eedaflegging van de burgemeester

Luc Van Hove heeft bij de goeverneur en met goedkeuring van Marino Keulen de eed afgelegd als nieuwe burgemeester.

3)installatie van de gemeenteraadsleden: onderzoek van de geloofsbrieven, eedaflegging en vaststelling van de rangorde van de raadsleden

Alle 23 gemeenteraadsleden mochten volgende eed aflezen “ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen”

4) verkiezing van de voorzitter van de gemeenteraad:Na de eedaflegging door de gemeenteraadsleden, geeft de secretaris de akte van voordracht van de kandidaat -voorzitter(De Bie) aan de voorzitter: Die moet nagaan of de voordracht OK is en als dat zo is , dan is de voorzitter verkozen. M.a.w. wij hebben met die verkiezing weinig te maken.

Voorzitter is zoals we reeds wisten Willy De Bie geworden. Het viel tijdens deze gemeenteraad wel op dat hij nog stevig de touwtjes in handen heeft en de nieuwe burgemeester kwam weinig aan bod. Benieuwd voor volgende gemeenteraad

Volgende schepenen hebben de eed afgelegd: Louis Lenaerts, Richard Basstanie, Rudy Willems , Jan Verbiest en als enige nieuwkomer Nancy Boeckx (de verplichte vrouwelijke schepen, eigenlijk hadden ze twee vrouwen als schepen moeten kiezen, dan weet je niet wie de “verplichte” vrouw is)

6) beslissing over het lidmaatschap van de OCMW-voorzitter van het college van burgemeester en schepenen: de voorzitter is van rechtswege lid van het schepencollege tenzij de gemeenteraad daar op 02/01/07 anders over beslist. Ik weet niet of er hierover een stemming zal zijn. Indien hierover gestemd wordt zal ik voor stemmen (al zijn we natuurlijk niet gelukkig met Van De Peer als mogelijk voorzitter,( die moet immers nog verkozen worden zie punt 7))

Ik heb dus als enig raadslid niet voor maar tegen gestemd:het voorstel was immers om de voorzitter buiten het schepencollege te houden. Dus de komende zes jaar is de voorzitter geen schepen.


7)verkiezing van de ocmw-raadsleden: kandidaten: Bekaert Sara, Pinxten Jacob, Van Bortel Rudolf (3vb'ers)
Brangers Mariëtte, De Cleermaecker Philippe (groen!-vld)

Bosschaerts Wim, Celens Guido (*), De Wilde Patrick(*),Stoop Geeraard, Van den Broeck Magda (*),Van De Put Chris(*), Van de Peer Frans (*) CD@Vers
(*)= lid van de vorige ocmw raad.
Voor zover ik zie zal dus cd@v 7, vb 1 en groen!-vld 1 verkozen hebben. Waarom de blokkers 3 kandidaten naar voor schuiven is me niet helemaal duidelijk,

De in het dik gedrukte namen zijn verkozen (Marjet Brangers wordt na twee jaar opgevolgd door een VLD’er, cfr afspraak tussen Groen en VLD) De stemming was uiteraard geheim maar van uit de uitslag kon je(met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid) wel twee bizarre feiten vaststellen: 1) iemand van het vlaams belang (…) had blijkbaar moeite om de stemprocedure te begrijpen waardoor hij/zij aan de eigen kandidaten 4 stemmen te weinig gaf…. 2) het stemgedrag van de enige sp-a verkozene was moeilijk te begrijpen: zij heeft 5 ongeldige stemmen uitgebracht (telkens een streep getrokken over het stemformulier) Vindt zij het OCMW dan niet belangrijk??? Sp-a heeft ook geen eigen kandidaat voorgedragen of met een andere partij afspraken willen maken…


8) verkiezing van de politieraadsleden: 8 kandidaten voor 7 plaatsen: De Bie Willy, Geens Joris, Henderickx Paula, Maes Mieke, Oorts Jozef, Peeters Maria (cdenv)
Huybrechts Guy (groen! Vld)
De Moor Marie Jeanne (vb)
Logischer wijze zal hier een cd@ver afvallen

Hier is Paula Hendrickx niet verkozen. Sp-a heeft hier (hoogstwaarschijnlijk want stemming is geheim) stemmen aan de VLD Kandidaat gegeven (net als wij dat gedaan hebben, cfr afspraak tussen Groen en VLD.

Na deze agendapunten hadden we nog een speech van de nieuwe burgemeester verwacht maar die is er niet gekomen. Misschien was de receptie die er onmiddellijk op volgde belangrijker.


Leo Rens
>
[+/-] Artikel lezen / verbergen

1 Jouw mening?

At dinsdag, februari 20, 2007 10:06:00 a.m., Anonymous Anoniem said...

Hey, dat vind ik wel een geweldig idee, verslagen van de gemeenteraad. Was dit eenmalig, of zullen we hier binnenkort ook een verslag van de gemeenteraad van vorige week kunnen lezen?

 

Een reactie posten

<< Home