28 november 2005

Opnieuw bezwaarschrift tegen verkavelingsplannen aan Keulsebaan

Groen! Zandhoven dient opnieuw een bezwaarschrift in tegen de gewijzigde verkavelingsplannen aan Keulsebaan in Pulle. De voorgestelde wijzigingen zijn voor ons absoluut onvoldoende om akkoord te gaan met de aanvraag.

Ook door de bewoners van de Keulsebaan werd een nieuw bezwaarschrift ingediend.

Hierbij de integrale tekst van het bezwaarschrift van Groen! Zandhoven:

"Zandhoven, 23 november 2005.

Aan het College van Burgemeester en Schepenen van Zandhoven.

Betreft: Bezwaarschrift tegen de verkaveling in de recreatiezone Keulsebaan (kadaster sectie B nrs. 398B, 398C, 391A, 393A).

Geachte Heren,

Wij willen bezwaar aantekenen tegen de genoemde verkavelingsaanvraag, om volgende redenen:
1. Het betreft een terrein dat op dit ogenblik nog weinig geschonden is, zodat het onvergeeflijk zou zijn dat ook hier natuur en ruimte weer plaats moeten ruimen voor bebouwing.

2. In het ontwerp van structuurplan voor onze gemeente schrijft U dat de restanten van de ooste-lijke zandrug in onze gemeente moeten versterkt worden. Dit terrein is één van de weinige on-geschonden restanten van deze oostelijke zandrug. Om die reden moet het dus bewaard en ver-sterkt worden.

3. Het terrein is een zeer belangrijke archeologische site: het bevat restanten van bewoning uit IJzertijd, van Romeinen en Merovingers. Het zou een onvergeeflijke blunder zijn deze site te laten omwoelen. Een bestuur met respect voor archeologische relicten, zal een dergelijk ge-bied ongeschonden trachten te bewaren, liever dan het ganse terrein nu volledig te laten op-graven om het daarna definitief te vernietigen.

4. Het terrein bevindt zich binnen een waterwinningsgebied. In de plannen die nu ter inzage lig-gen is geen riolering gepland, maar wordt voorzien dat bij alle weekendhuisjes ook een eigen waterzuivering wordt aangelegd, en dat het afvalwater dan ter plaatse in de bodem moet door-dringen. Is zoiets aanvaardbaar in een waterwinningsgebied? En wie zal eventueel in de toe-komst regelmatig de werking en uitbating van deze zuiveringsinstallaties controleren? Mis-schien is de vervuilingsproblematie beperkt indien het enkel om sporadisch gebruikte vakan-tieverblijven zou gaan. Maar de verwachting is dat hier al snel permanente bewoning zal ont-staan (zie punten 6 en 7)

5. Het gebied is op het gewestplan ingekleurd als ‘Gebied voor dag- en verblijfsrecreatie’.
Deze zonering ontstond omdat in die periode deze terreinen in de zomer gebruikt werden voor tentenkampen van jeugdbewegingen (op het terrein waar nu de hondenclub gevestigd is – met speelruimte in die bossen waarvoor nu de verkavelingsaanvraag geldt). De huidige verkave-lingsaanvraag wijkt zeer ver af van de reden waarom deze terreinen het statuut “dag- en ver-blijfsrecreatie” kregen. (Of hadden de toenmalige eigenaars, die op dat ogenblik burgemeester en gemeentesecretaris waren van de gemeente Pulle, reeds heel andere plannen met deze gronden? In dat geval hebben zij van hun functie misbruik gemaakt om zichzelf financieel te verrijken.) Niemand had toen bezwaar tegen de bestemming dagrecreatie, omdat dat toen be-tekende: af en toe een tentenkamp van jongeren.

6. “De gebieden voor dag- en verblijfsrecreatie zijn bestemd voor de recreatieve en toeristische accomodatie” zegt het KB van 28 december 1972. Deze gebieden zijn niet bestemd voor per-manente bewoning. We weten hoe dit op vele plaatsen problemen schept, omdat er al snel permanente bewoning ontstaat. Nog in het nummer van ‘Onze Gemeente’ van 1 juli 2005 (p.5) waarschuwt U de bewoners van onze gemeente voor die problematiek. Ook op Nederviersel zijn die problemen ontstaan. Door nu de verkavelingsvergunning te weigeren, voorkomt U ve-le problemen. Want in de voorschriften opnemen dat er geen permanente bewoning mag zijn, geeft geen enkele garantie.

7. Dit gebied is dus niet bestemd voor permanente bewoning. Maar de uitspraken van schepenen tijdens de gemeenteraadszitting van 23 juni ll., waarbij het wegentracé van deze verkaveling werd goedgekeurd, maken echter duidelijk dat het Schepencollege heel andere bedoelingen heeft dan hetgeen toegelaten is volgens de bestaande wetgeving:
- Schepen Lenaerts wees er op dat in Brecht een project is uitgewerkt waarbij in een recrea-tieverblijfspark wel definitieve bewoning is toegelaten, en dat hij hoopt dat zoiets hier ook zal kunnen gerealiseerd worden;
- Schepen Willems verdedigde deze verkaveling door te stellen dat dan “de mensen van Pulle weer extra bouwmogelijkheden krijgen”.
Wanneer het Schepencollege inderdaad de intentie heeft om hier permanente bewoning toe te laten, dan betekent zulks dat men de huidige bestaande wettelijke voorschriften niet wil toe-passen. Men wil het gebied in feite de bestemming woongebied geven. Een wijziging van de bestemming van het gewestplan vereist een veel ruimer openbaar debat dan alleen dit open-baar onderzoek over de verkavelingsvergunning voor een weekendzone: dan is er minimaal een BPA nodig, dat gekoppeld is aan een veel omvangrijker inspraakprocedure.

8. Deze bijkomende verkaveling in een bosgebied gaat volledig in tegen de basisdoelstellingen van de huidige structuurplanning: een duurzame ontwikkeling. Opnieuw gaat open ruimte verloren; er wordt een ontwikkeling gerealiseerd op een plaats die kilometers verwijderd ligt van de dichtstbije openbaar vervoervoorziening; hier is geen sprake van inbreiding, maar opnieuw van uitbreiding; …

Om al deze redenen vragen wij U de verkavelingsvergunning niet te verlenen.

Wij willen U wel suggereren om deze terreinen zelf aan te kopen, om ze van de verkavelingsdrift te redden (zoals U deed met het domein Bruyneel). Zo kan U “de oostelijke zandrug versterken”: het gedeelte dat nu nog weide is kan terug in heidegebied worden omgezet (de Pullesche Heyde, zoals het was op de Ferrariskaart), en op langere termijn kan dat eventueel ook met het bestaande bos. Op die manier doet u aan natuur- en landschapsbescherming, beschermt U de archeologische site, en blijft Pulle aangenaam voor mensen die rust en ruimte zoeken. En dit bos en deze heide kunnen als speel-ruimte dienen voor de jeugd (o.a. de scouts).
Tevens kan U op deze manier zorgen voor de nodige compensatie van de bossen die verloren gaan wanneer het LRV-terrein in Pulderbos zou geregulariseerd worden, en omgezet in recreatieruimte.


Namens Groen!-Zandhoven,"
>
[+/-] Artikel lezen / verbergen

0 Jouw mening?

Een reactie posten

<< Home