19 november 2005

Verslag gemeenteraad 17 november 2005 / " 't Licht "

Zoals gezegd in geenzanderover publiceren wij op deze site onze verslagen van de gemeenteraad. Hier kan je lezen dat Groen! niet altijd tegen stemt, en krijg je een idee van de tussenkomsten en argumenten van ons raadslid.

Hoe leest men dit verslag ?

De punten komen overeen met de dagorde. De tussenkomst van het Groen!raadslid (Marjet Brangers) staan schuingedrukt en het antwoord van een schepen of burgemeester staat vet gedrukt.

>IN DEZE GEMEENTERAAD HEEFT GROEN! DE SITUATIE ROND JEUGDHUIS 'T LICHT OP DE AGENDA GEZET (punt 15)

Verslag gemeenteraad 17 november 2005


1. Al of niet uitvoeren van aanpassings- en uitbreidingswerken aan de gemeentezaal in Pulderbos.

Wegens nood aan lokalen zou het niet beter zijn om in een RUP uitbreiding van deze loklalen te voorzien, midden in het dorp (chalet en tennis dan ook in landbouwgebied) met verbinding naar chalet bv. Een paar meter van agrarisch gebied, bijnemen kan toch geen probleem zijn om Pulderbos een deftige zaal te geven voor het verenigingsleven.
Antwoord : Vergroting van de zaal is niet aan de orde, de berging wordt er nu bijgenomen om in orde te zijn met de wettelijke normen, o.a.gescheiden ingang toiletten en keuken
Van wie is die zaal eigenlijk? Door KLJ rechtgezet de zaal is van de gemeente en door de KLJ rechtgezet, in de toekomst kan de KLJ misschien een eigen lokaal krijgen op de recreatiegrond (zegt schepen Lenaerts).

Onthouding , gebrek aan visie.

2. Al of niet aanpassen van een vroegere beslissing in verband met de verdeling van het gemeentefonds tussen het OCMW en de gemeente.

Gangbare percentage is 8 % , maar hier komt het toch op hetzelfde neer, toch hetzelfde bestuur.

3. O.C.M.W.:- eerste aanvraag tot wijziging van het budget 2005:- akteneming.

4. Begrotingswijziging nr 3 en 4 (gewone en buitengewone dienst):- akteneming van het nazicht gedaan door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Binnenlandse Aangelegenheden Antwerpen.

5. Bijzetting van urnen in het urnenveld:- al of niet goedkeuren van een reglement terzake. 2 per kelder. Waarom, visie ?
Er is maar plaats voor 2 urnen in zo’n kelder.

Voor

6. Bijzetting van urnen in het urnenveld:- vaststelling van de te betalen bedragen. oke

Voor

7. Al of niet open verklaren van een betrekking van onderwijzer (12/24ste) en van bijzonder leermeester in de niet-confessionele zedenleer (12/24ste).
Voor

8. PIDPA:- goedkeuring van agendapunt nr 5 van de buitengewone algemene vergadering ‘2’ van 19 december 2005, alsmede akteneming van de genomen strategie en de te ontwikkelen activiteiten met betrekking tot het boekjaar 2006.

9. CIPAL:- goedkeuring van de agendapunten vermeld op de dagorde van de buitengewone algemene vergadering van CIPAL van 16 december 2005, alsmede vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente.

10. IKA:- goedkeuring van de agendapunten vermeld op de dagorde van de buitengewone algemene vergadering IKA van 19 december 2005, alsmede vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente.

11. I.V.C.A.:- goedkeuring van de agendapunten vermeld op de dagorde van de algemene vergadering van I.V.C.A. van 22 december 2005, alsmede vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente.

12. Kerkfabriek Petrus & Paulus:- 1ste begrotingswijziging:- advies te verlenen.

13. Kerkfabriek St.-Willibrordus:- rekening 2004:- advies te verlenen.

14. Kerkfabriek St.-Willibrordus:- begroting 2006:- advies te verlenen.

15. De situatie rond het jeugdhuis ’t Licht

Toelichting

Er zijn de laatste weken stappen gezet waarbij het voortbestaan van het jeugdhuis in het gedrang komt. Bij de oprichting en ook voor onderhoudswerken wordt de gemeenteraad ingelicht. Nu treedt de burgemeester zonder voorafgaande informatie of advies van de gemeenteraad nogal drastisch op .Vanwaar dit optreden?

Voor alle duidelijkheid: dit punt werd door Groen! op de agenda gezet. Schepen Van Hove had het blijkbaar zo niet begrepen want hij wou beginnen met een breedvoerige uiteenzetting over hoe het nu allemaal in elkaar zat nog vooraleer wij dit punt konden toelichten. In onze toelichting die we uiteraard voor Van Hove zijn uiteenzetting hebben gegeven hebben we volgende punten beklemtoond:

- het ondemocratisch karakter van de beslissing van schepencollege omdat de gemeenteraad er niet bij betrokken is
- de aangetekende brief rust, juridisch gezien, op drijfzand
- we erkennen dat er problemen zijn van afval in de buurt, lawaai hinder en drugsgebruik en dat er hier rond moet gewerkt worden, maar deze problemen staan niet in verhouding met de genomen maatregel: sluiting
- het niet nakomen van gemaakte afspraken door het gemeentebestuur i.v.m. het uitvoeren van werkzaamheden aan het gebouw
- het optreden van de burgemeester in een VRT-programma als voorzitter van een trappistendrinkersclub: het is gemakkelijk de jongeren zwart te maken met drugsgebruik maar alcohol is er ook een: burgemeester als voorbeeldfunctie…

De uiteenzetting van Van Hove was heel uitgebreid: hij probeerde te imponeren met een dia- presentatie . Kern van zijn betoog was : het gemeentebestuur heeft al jaren een goede relatie met het jeugdhuis en wenst dit eigenlijk in de toekomst ook zo te houden (!).
Wat er nu eventjes was misgelopen was dat na een bepaalde fuif er ‘morgens nog wat rommel rond het jeugdhuis en dus ook rond het gemeentehuis was blijven liggen In zijn presentatie liet hij dan enkele foto’s met o.a. enkele lege bekertjes tussen de planten , een lege fles sterke drank, wat braaksel,.. (kortom de zaken die je na bv Pulderboskermis of het bal van de burgemeester ook ziet).
Mede door klachten van de buren heeft hij dan naar iemand van ’t Licht gebeld en gezegd dat het optreden van de week erna bij politiebevel niet mocht doorgaan. Dit politiebevel bleek echter blufpoker te zijn want ’t Licht heeft geen bevel ontvangen en heeft het optreden laten doorgaan. Dit was de druppel die er te veel aan was en dan heeft het schepencollege de aangetekende brief geschreven waar in staat dat alle activiteiten geschorst werden en het contract (dat niet eens bestond) per 1 jan 2006 werd opgezegd.
Volgens Van Hove was deze brief zo niet bedoeld, het jeugdhuis moet helemaal niet dicht, onze jongeren mogen zich hier amuseren. Het was enkel als een soort schokeffect bedoeld om nog eens duidelijke afspraken te maken. Nog steeds volgens Van Hove is er momenteel een constructief overleg bezig tussen de twee partijen. Hij vond het heel positief dat ’t Licht zoveel steun had gekregen in hun strijd voor hun behoud want dat wees er op ’t Licht een belangrijke factor is in het jeugdgebeuren van Zandhoven. Tussendoor gaf hij de pers er ook van langs: die hebben de zaak opgeblazen , voor hem was het niet meer dan een storm in glas water.

Kortom: een schepen gaat met een niet bestaand politiebevel naar het jeugdhuis, het jeugdhuis kan niet anders dan het negeren want het bestaat niet, diezelfde schepen voelt zich hierdoor beledigd en gaat een stap verder in zijn machtsmisbruik: een aangetekend schrijven om het jeugdhuis te sluiten. Hierop volgt veel reactie waarop de schepen een bocht van 180 graden maakt om te zeggen dat het allemaal niet zo bedoeld is. Onze boodschap aan de schepen: Leer communiceren en houd rekening met de eigenheid van de jongerencultuur.


16.Jeugdbeleid in de gemeente Zandhoven(punt op de agenda gezet door Ellen van de VLD)

Hier heb ik de toestand van de chirolokalen in Massenhoven aangebracht als voorbeeld van hoe mank de communicatie met de jeugd wel loopt.
Het schepencollege vindt het verre van prettig dat ze op hun fouten gewezen worden en doen er dan ook alles aan om het in een ander zijn schoenen te schuiven :
o.a. ze hebben ons niks gezegd, terwijl ze , volgens R Bastanie er wel vorig jaar nog geweest zijn en het dan moeten gezien hebben. Ook ruzie met de ouders over het al dan niet bouwen van nieuwe lokalen wordt aangebracht, terwijl ik duidelijk stel dat het daar helemaal niet over gaat enkel om de nodige steun bij herstellingen in het dak en aan de muur.
Ze geven zelf te kennen dat ze helemaal niet bij Groen! hoeven te zijn daarvoor, dat het eerder nog averechts zou werken heb ik dan zelf maar gezegd, eigenlijk wel wat kwaad .
Ondertussen zijn de mensen van de chiro Massenhoven op de hoogte en heb ik nog eens kunnen zeggen waarom jongeren niet(meer) naar de jeugdraad komen : OMDAT ZE NIKS TE ZEGGEN HEBBEN, Het is aan het veranderen ……zegt Van Hove

Als slot merkt Ellen op dat het duidelijk is dat jongeren niet serieus genomen worden want terwijl ze aan het woord is zitten ze haar stilletjes uit te lachen !


Prachtig slot van deze gemeenteraad!
>
[+/-] Artikel lezen / verbergen

0 Jouw mening?

Een reactie posten

<< Home