17 november 2005

Zandhovenaars wakker worden! U krijgt inspraak in het gemeentelijk structuurplan!.....

Dit was de openingszin van onze publicatie “Geenzanderover” van oktober 2005. En de Zandhovenaars zijn inderdaad wakker geworden. Meer dan 300 mensen hebben de informatie- en inspraakvergadering op 7 en 14 november in het gemeentehuis bijgewoond.

Velen hebben tijdens deze info-vergaderingen hun visie en ideeên over het structuurplan laten horen. Veel opmerkingen waren erg kritisch over het plan (en dus ook over het beleid van de meerderheid). Globaal genomen kwamen de meeste opmerkingen er op neer dat het structuurplan erg vaag is,geen visie bevat, weinig vernieuwend en dat het er vooral op gericht is om bestaande scheefgegroeide situaties te regulariseren. Enkele voorbeelden:

- De kern van Pulle (met daarin de Boudewijnlaan) wil men als woonkern verstevigen. Een logisch gevolg hiervan is dat men dan zone 50 (nu nog zone 70) invoert in de Boudewijnlaan gezien de vele kruispunten die er zijn. Antwoord van de burgemeester: “op zo’n lange rechte baan moet 70 blijven, trouwens wat is het verschil tussen 70km of 50 km per uur” (!).

- De woonkernen van Zandhoven, Pulle en Pulderbos wil men versterken maar tegen de Belgische kwaal van lintbebouwing weigert men ook maar iets te ondernemen.

- Een inwoner van Pulderbos (omgeving Reva/Pniel) maakte zich zorgen over het feit dat er eerst een motorcross georganiseerd wordt en nu ook al een autocross. “Waar gaat dat eindigen?” vroeg de man zich bezorgd af. Antwoord van de burgemeester: "Die crossen zijn traditie in Pulderbos en worden al veel langer georganiseerd dan u hier woont” (met andere woorden: inwijkelingen , jullie moeten zwijgen!)

- Een bemerking over de frequente lawaaihinder van motorboten op het Albertkanaal wordt door schepen Verbiest afgedaan met “ik woon ook in Viersel en ik heb er geen last van” . Dat de schepen er verder van afwoont, dat er nog een autosnelweg tussen ligt en dat de windrichting voor hem meestal gunstig is,dat men het vertikt van geluidsmetingen te doen ,vertelt hij er wijselijk niet bij.

- Dan was er ook nog de vraag hoe het mogelijk is dat men het gebied rond de Keulse baan in Pulle enerzijds omschrijft als een “ te versterken bos- en natuurcomplex” en anderzijds midden in dat natuurgebied plaats wil maken voor 24 chalets . Antwoord van schepen Lenaerts: “Waar die chalets komen is private eigendom en is op het gewestplan ingekleurd als “verblijfsrecreatie”. Daar kunnen we dus niets aan doen". Voor de goede verstaander : daar willen we niets aan doen: In zo’n situaties kan het gemeentebestuur gebruik maken van een ruimtelijke uitvoeringsplan (RUP) om die grond een andere bestemming (natuurgebied) te geven.

Kenmerkend was ook hoe ons schepencollege omging met kritiek tijdens het inspraakgedeelte: wat misgaat ligt aan de hogere overheid, te pas en vooral te onpas werd Vera Dua als boosdoener er bijgehaald, heel wat antwoorden bevatte halve of hele leugens.

Ook de moderator zag het niet echt meer zitten: inwoners die al een “ambetante” vraag hadden gesteld probeerde hij daarna zo veel mogelijk de mond te snoeren, sommige kritische opmerkingen negeerde hij gewoon. En om er toch nog een goed nieuwsshow van te maken vroeg hij of er ook positieve zaken waren. Maar daar had het publiek geen oren naar.

Positief aan dit inspraakmoment was niet het plan maar wel dat heel veel mensen een andere mening dan die van het schepencollege durven verkondigen. En dat is in het verleden vaak anders geweest.
>
[+/-] Artikel lezen / verbergen

0 Jouw mening?

Een reactie posten

<< Home